Mainos

Salaatti kasvaa ilman päivän valoa – radikaalin teknologian voimalla

Vantaalaisen teollisuusalueen reunalla on kiinteistö, jossa näyttää olevan enimmäkseen autokorjaamoita ja muuta tavanomaisempaa teknologiaa soveltavia yrityksiä. Yksi sivuovi vie kuitenkin pimeään käytävään, joka johtaa ikkunattomaan tilaan. Juuri siellä kasvaa salaattia LED-valon voimalla, luomuna.

Luomuviljelijä Samuli Laurikainen viljelee salaattia lähellä kuluttajia suurimpien kauppaketjujen logistiikkakeskusten kupeessa, mutta ilman auringon valoa.

1:40

– Tämä on tehokasta, ympäristöystävällistä ja säästää vettä tavanomaiseen salaatinviljelyyn verrattuna, kertoo Laurikainen.

– Kierto on täysin suljettu, joten systeemi on energiatehokas. Meillä on vain vettä ja siemeniä, lannoitteita emme edes käytä, kuvailee Laurikainen toimintaa.

Lainsäädännön kanssa luomuviljelijällä on ollut iso työ.

– Viranomaisetkaan eivät oikein tiedä, mitä pykälää soveltaa. Pohtivat, että onko tämä nyt alkutuotantoa vai jalostusta. Samasta pykälästä on eri viranomaisissa eri tulkintoja, kuvailee Laurikainen tilansa tilannetta.

Vaikka vantaalainen teollisuuskiinteistö on vaatimattoman oloinen osoite, pohditaan talossa isoja asioita.

– Käytännössä me rakennamme  globaalia konseptia, koska edessä on isoja haasteita, aloitta Laurikainen.

– 2050 ennustetaan olevan kaksi miljardia ihmistä enemmän ja samaan aikaan meret on kalastettu tyhjiksi ja jos merenpinta nousee, jää paljon peltoa veden alle. Silloin täytyy tuottaa tehokkaasti ruokaa siellä missä se on järkevintä tehdä, kuvailee Laurikainen tilannetta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.