Saksassa pelätään Putinin käyttävän kaasua aseena EU:ta vastaan

Uusi kaasuputki pelottaa Saksassa 2:05

Johtavien saksalaisasiantuntijoiden mielestä Itämeren kaasuputken laajennus palvelee ennen muuta Venäjän etua. Myös yhä useammat poliitikot ovat samaa mieltä ja varoittavat, että kasvava energiariippuvuus Venäjästä voi olla turvallisuusuhka.

Nord Stream 2 -hankkeella on tarkoitus laajentaa Viipurista Saksan Greifswaldiin suoraan Itämeren halki vievän kaasuputken kapasiteetti. Saksalaisasiantuntijan mielestä toimenpide on turha.

–  Maailmanmarkkinoilla on ylitarjontaa kaasusta. Siksi on vaikea ymmärtää miksi tätä Itämeren kaasuputkea pitää laajentaa, DIW-taloustutkimuslaitoksen johtaja Claudia Kemfert tähdentää.

– Hanke sotii myös EU:n energiaunionin linjaa vastaan, koska se lisää riippuvuutta Venäjästä ja sitoo Euroopan ostamaan kaasua yhdeltä toimittajalta. Tämän jälkeen ei ole mahdollista tehdä joustavia ratkaisuja, joita nykyisillä energiamarkkinoilla tarvitaan, Kemfert erittelee.

Liittokansleri Angela Merkel ja hänen hallituksensa varakansleri, sosiaalidemokraatteja edustava talousministeri Sigmar Gabriel ovat panneet koko arvovaltansa peliin, jotta Nord Stream 2 toteutuu aikataulussa eli vuoden 2019 loppuun mennessä. EU:n komission, Itä-Euroopan maiden ja myös Italian mielestä Saksa ajaa liikaa Venäjän etua.

Itämeren kaasuputken laajennuksen jälkeen toimitukset Ukrainan kautta voidaan lopettaa. Käytännössä näin varmistetaan ennen muuta se, että Venäjä saa kaasutulonsa Ukrainan konfliktista ja kovia välitysmaksuja vaativista Itä-Euroopan maista huolimatta.

– Tämä on kallis ratkaisu ja se on ennen muuta poliittinen, ei taloudellinen, Kemfert korostaa.

Nyt myös Merkelin hallituksen omat rivit rakoilevat. Demareiden johtava talouspolitiikko myöntää, että ratkaisua pitää vielä harkita koko Euroopan näkökulmasta. Merkelin kristillisdemokraattien riveistä ja oppositiosta muistutetaan, että energiariippuvuus Venäjästä on lisäksi turvallisuuspoliittinen ongelma.

– Presidentti Vladimir Putin on jo käyttänyt kaasua painostuskeinona tai suoranaisena aseena Ukrainan konfliktissa. Siksi en haluaisi, että me Saksassa olemme niin riippuvaisia Venäjän kaasusta, Saksan vihreiden liittopäiväryhmän energia-asiantuntija Oliver Krischer sanoo.

Krischer ei usko, että EU:n komissio tai Itä-Euroopan maat pystyvät pysäyttämään kiistellyn putkihankkeen. Ratkaisu on hänen mukaansa Merkelin käsissä. Jos Saksan hallitus sanoo ei, Nord Stream 2:sta ei tule, vaikka kyse on yksityisten yritysten investoinnista.

Lue myös:

    Uusimmat