Mainos

Saksan työttömyys nousussa, Espanjan laskussa

Saksan työttömyys kasvoi voimakkaasti joulukuussa. Työmarkkina-asiantuntijoiden mukaan yli 4,1 miljoonaa saksalaista on tällä haavaa vailla työtä. Tutkijat olettavat, että menossa on yhtä raju työttömyyden lisäys kuin viime vuoden lopulla, jolloin työttömien määrä kasvoi 210 000:lla marras-joulukuussa.

Työllisyystilanteen heikkenemisen syynä pidetään ennen muuta kovaa talvea ja talouskasvun tyrehtymistä. Jo viime vuonna Saksan työttömyys nousi ennätyslukemiin sitten 1950-luvun; keskimäärin työttömiä oli noin 3,9 miljoonaa.

Saksalainen taloustutkimuslaitos DIW arvioi, että työttömyys nousee kuluvan vuoden aikana yli 4,5 miljoonaan. Ennuste ei lupaa hyvää hallituksen päämäärälle puolittaa työttömyys vuoteen 2000 mennessä.

Talousministeri Günter Rexrodt myönsikin alkuviikosta, että hallituksen tavoite on äärimmäisen kunnianhimoinen ja että sen toteuttaminen saattaa osoittautua vaikeaksi.

Espanjan työttömyys laski huomattavasti

Euroopan unionin synkimmän työttömyysmaan Espanjan työllisyystilanne parani merkittävästi joulukuussa. Työministeriön tänään julkistamien lukujen mukaan työttömyysaste oli vuoden lopussa 13,8 prosenttia, mikä vastaa noin 2,2 miljoonaa työtöntä.

Työttömyysaste laski edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna 2,7 prosenttiyksikköä. Marraskuusta joulukuuhun laskua kertyi 0,6 prosenttiyksikköä. Asiantuntijoiden mukaan joulukuun työttömyyden lasku selittyy joulukauppaan palkatulla lyhytaikaisella työvoimalla.

Pelkästään joulukuun lukuja vertailemalla työttömyys oli Espanjassa edellisen kerran yhtä alhaalla vuonna 1981.

Suomen työttömyysasteesta ei ole vielä saatavilla joulukuun lukuja. Marraskuun lopussa työttömyysaste oli työministeriön mukaan 17,4 prosenttia.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.