Saksan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Nahles eroaa, ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia – "Jos Saksassa on tällainen kaaos päällä, niin eihän se hyvältä näytä"

Saksan sosialidemokraattisen puolueen (SPD) puheenjohtaja Andrea Nahles eroaa. Taustalla vaikuttavat muun muassa puolueen laskenut kannatus ja surkea eurovaalitulos.

Nahles, joka oli myös puolueen ensimmäinen naispuheenjohtaja, ehti johtaa Saksan sosiaalidemokraatteja vasta hieman yli vuoden.

MTV Uutisten Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo, että keskustelu puolueenjohtajan vaihdoksesta lähti eurovaaleista. Samaan aikaan pidettiin osavaltiovaalit Bremenissä.

Demarit ovat hallinneet Bremeniä yli 70 vuoden ajan, mutta osavaltiovaaleissa kristillisdemokraatit nousivat isoimmaksi puolueeksi. Taustalla on siis demareille suuria vaalitappioita.

– Mutta keskeinen syy, mikä hajottaa puoluetta, on Angela Merkelin johtama suuri koalitio, johon demarit menivät hyvin vastentahtoisesti, Nurminen sanoo.

Nahles oli yksi koalition puolestapuhujista. Kun puolueelle tuli kaiken lisäksi vielä vaalitappio, vaihtoehtoja ei juurikaan ollut, Nurminen kertoo. 

Puolueen varapuheenjohtajat korostivat vielä viikonloppuna, että Nahlesilla on heidän tukensa, eikä kukaan aio lähteä haastamaan häntä. Nahles teki kuitenkin itse päätöksen erota puolueenjohtajan paikalta.

"Politiikka on pirstoutunut"

Saksassa eurovaaleissa perinteisesti vahvat puolueet kärsivät kovan tappion. 

Vihreät nousivat suosituimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa, ja Nurmisen mukaan tämä on seurausta vaaleissa vahvana olleesta ympäristö- ja ilmastoteemasta.

Sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit ja Baijerin kristillissosiaalinen unioni ovat Saksassa aina olleet niin kutsuttuja kansanpuolueita, koska ne ovat teemallisesti ja ideologisesti pystyneet vetämään äänestäjiä hyvin erilaisista kansanryhmistä.

– Nyt politiikka on pirstoutunut sellaiseksi, että vaaleja ratkaistaan yksittäisten teemojen ympärillä, Nurminen sanoo. 

– Tällainen sekatavarakauppa, jollaisia sekä sosiaali- että kristillisdemokraatit ovat, ei enää vetoa äänestäjiin, vaan pitää olla joku iso asia, joka kiinnostaa.

Demarien sisäinen riitely voi vaikuttaa koko maan politiikkaan. Jos Merkelin hallitus kaatuu, on vaihtoehtoina muodostaa uusi hallitus aikaisemman vaalituloksen perusteella, tai järjestää uudet vaalit. 

Seuraajaksi entinen EU-parlamentin puhemies?

Seuraajaa on spekuloitu jo aikaisemmin, koska puheenjohtajan ja puolueen kannatus on ollut heikkoa koko vuoden ajan. Siihen vaikuttaa vahvasti se, että demarit menivät Merkelin hallitukseen mukaan vastentahtoisesti. 

Nurmisen mukaan vahvin vaihtoehto Nahlesin jatkajaksi on tällä hetkellä valtiovarainministeri Olaf Scholz, joka on myös Hampurin entinen ylipormestari. Hänellä on vahva kannatus takanaan.

Toinen kiinnostava vaihtoehto on Martin Schulz, EU:n parlamentin entinen puhemies. Schulz oli myös ehdolla Saksan liittokansleriksi, mutta hävisi vuoden 2017 vaalit murskatappiolla. 

Nurminen arvioi, että Nahles tai joku puolueen varapuheenjohtajista ottaa virkaatekevän puheenjohtajan roolin. Muutaman viikon sisällä tiedetään, kuka demarien puheenjohtajaksi tulee ja miten Merkelin hallitus pystyy jatkamaan. 

EU:ssa eletään nyt muutenkin kiinnostavia aikoja. Kolmen viikon sisällä pitäisi löytää puheenjohtajat EU:n komissiolle, parlamentille ja neuvostolle.

– Jos samaan aikaan Saksassa on tällainen kaaos päällä, niin eihän se hyvältä näytä, Nurminen sanoo.

Saksan sisäiset kriisit voivat myös hankaloittaa Suomen tulevaa EU:n puheenjohtajakautta, koska yleensä puheenjohtajamaa on saanut vetoapua unionin suurimmalta maalta Saksalta.

Lue myös:

    Uusimmat