Saksan liittopresidentti yrittää elvyttää hallitustunnusteluja

Saksassa hallitusneuvottelut kariutuivat - edessä ehkä jopa uudet vaalit 5:26

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier on noussut keskeiseksi henkilöksi maan hallitustunnustelujen elvyttämisessä. Hän on viime päivinä keskustellut eri puolueiden edustajien kanssa ja yhteydenpidot jatkuvat lähipäivinäkin.

Tiistaina Steinmeier tapasi vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n edustajia, mutta hän ei suostunut kommentoimaan julkisesti keskustelujen sisältöä.

Saksa näytti maanantaina olevan matkalla kohti uusia liittopäivävaaleja, kun Jamaika-koalitioksi ristitty FDP:n, kristillisdemokraattien ja vihreiden hallituspohja kariutui FDP:n jätettyä neuvottelut myöhään sunnuntaina. Tämän jälkeen liittokansleri Angela Merkelille jäi valittavaksi vain huonoja vaihtoehtoja: vastahakoisten koalitiokumppaneiden kosiskelu takaisin keskustelupöytään, vähemmistöhallitus tai uudet vaalit.

– Saksalaiset eivät ole epävarmuuden, vähemmistöhallitusten tai välittömien uusintavaalien faneja, lievästi ilmaistuna, kuvaili Berenberg Bankin pääekonomisti Holger Schmieding ennenkuulumatonta poliittista tilannetta sodan jälkeisessä Saksassa.

"Eurooppa ei pysähdy"

Uusista vaaleistakaan ei välttämättä ole ratkaisuksi, koska uusimmat mielipidemittaukset näyttävät koko lailla samanlaista lopputulosta kuin syyskuun vaaleissa. Tuolloin molemmat suuret puolueet, kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit, menettivät kymmeniä paikkoja ja kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue.

Saksan entinen valtiovarainministeri ja liittopäivien uusi puheenjohtaja Wolfgang Schäuble muistutti avajaispuheessaan kaikkia puolueita äänestäjille annetuista lupauksista, jotka koskivat vakaata hallitusta. Samalla hän kuitenkin myönsi, ettei mitään puoluetta voi pakottaa yhteishallitukseen vastoin tahtoaan.

Veteraanipoliitikko Schäuble painotti, että Saksalla edessään koettelemus, mutta valtio ei ole kriisissä.

– (Eu-naapurit) tarvitsevat Saksan, joka kykenee toimimaan", Schäuble sanoi.

Brysselissä Euroopan komissio puolestaan totesi, ettei Eurooppa pysähdy Saksan tilanteen takia. 

Lue myös:

    Uusimmat