Nato-keskustelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuvat tänään – Haaviston mukaan odotukset eivät ole suuria

Mitä Risto E. J. Penttilä ajattelee Naton pääsihteerin Stoltenbergin Turkki-puheista?"Muuten on vaikea selittää" 1:35
Katso myös video: Mitä Risto E. J. Penttilä ajattelee Naton pääsihteerin Stoltenbergin Turkki-puheista? "Muuten on vaikea selittää"

Nato-kysymyksestä käytävät virkamiestason keskustelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuvat maanantaina, kertoi tasavallan presidentin kanslia Twitterissä sunnuntaina.

Keskustelut käydään Brysselissä sotilasliitto Naton sihteeristön isännöiminä.

Suomi ja Ruotsi jättivät jäsenhakemuksensa toukokuussa, mutta prosessi ei ole päässyt etenemään Turkin vastustuksen vuoksi. Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi keskusteluja saapuessaan EU:n ulkoministerikokoukseen Luxemburgissa. Haaviston mukaan Suomella ei ole suuria odotuksia tapaamisen suhteen.

– Mutta on tärkeää, että tapaaminen järjestetään ja on mahdollisuus keskustella. Mielestäni on myös tärkeää, että Nato järjestää tämän tapaamisen ja on mukana näissä keskusteluissa, Haavisto kommentoi ruotsalaistoimittajille Luxemburgissa.

Haavisto korosti myös kärsivällisyyden tärkeyttä tilanteen selvittelyssä.

Neuvotteluissa käsitellään Turkin turvallisuushuolia

Ruotsalaismediat uutisoivat jo perjantaina, että Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat keskustelevat maanantaina Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kutsusta. Asiasta kertoi Naton edustaja uutistoimisto TT:lle ja Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle.

Naton edustajan mukaan neuvotteluissa käsitellään Turkissa heränneitä turvallisuushuolia, jotta Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusasiassa edettäisiin.

Turkki on syyttänyt Ruotsia ja Suomea muun muassa PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä. EU määrittelee PKK:n terroristijärjestöksi.

Turkki on asettanut sarjan vaatimuksia Ruotsin ja Suomen Nato-hakemusten hyväksymisen ehdoksi.

Turkki on myös uhannut olevansa valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella, jos se ei saa varmuutta siitä, että kaksi pohjoista maata ovat valmiita keskustelemaan suhteistaan kurdiryhmiin, kertoi Guardian-lehti viime tiistaina.

Naton 30 jäsenvaltion on hyväksyttävä yksimielisesti kaikki liittouman uudet jäsenet.

Saksan hallituslähde Reutersille: Saksa on hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä

Saksa on hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä puolustusliitossa, kertoo Saksan hallituslähde uutistoimisto Reutersille.

Nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan ei kuitenkaan olisi katastrofi, jos yksimielisyys asiassa ei syntyisi ennen Naton kokousta, joka pidetään Espanjan Madridissa ensi viikolla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sama korkea-arvoinen hallituslähde arvioi, että sopimus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä on näköpiirissä, mutta Nato-johtajat tuskin allekirjoittavat jäsenhakemuksia vielä Madridin-kokouksessa.

Hallituslähteen mukaan ratkaisevaa on Saksan näkökannalta se, että sovulle Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä ei ole ylipääsemättömiä esteitä Natossa.

– Mielestäni tässä on kysymys odotusten hallinnasta ja asian asettamisesta historialliseen kontekstiin. Ja kun otetaan huomioon historiallinen ulottuvuus, ei olisi katastrofi, jos tarvitsemme vielä muutaman viikon sopimukseen pääsemiseksi, lähde lisäsi.

Suomi ja Ruotsi hakivat jäsenyyttä puolustusliitto Natossa viime kuussa. Hankkeen eteneminen pysähtyi heti alkuunsa Naton jäsenen Turkin vastustukseen.

Naton 30 jäsenvaltion on hyväksyttävä yksimielisesti kaikki liittouman uudet jäsenet. Turkin viime viikkojen toiminta on herättänyt pelkoja siitä, että se voisi viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä huomattavasti.

Uutista päivitetty ja otsikkoa muutettu 20.06. kello 15.45.

Lue myös:

    Uusimmat