Saksalaismedia lyttäsi G20-kokouksen järjestämisen Hampurissa: "Kadut kuuluivat väkijoukoille"

Saksalaismedia on kritisoinut rajusti G20-huippukokouksen järjestelyjä Hampurissa. Huippukokousta ovat sävyttäneet väkivaltaisiksi mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset.

Hampuri varautui kokouksen turvajärjestelyihin 20 000 poliisin voimin, mutta sekään ei ole riittänyt pitämään katuja rauhallisina. Mellakoissa on loukkaantunut noin 200 poliisia.

– Totta kai poliisi teki voitavansa. Mutta kadut kuuluivat väkijoukoille. Yleinen turvallisuuden tunne, joka valtion pitäisi taata, on kadonnut Hampurista viimeisten 48 tunnin aikana, Bild-lehti kirjoitti.

– Hampurin hirvittävä viesti on: Kun väkijoukko haluaa hallita, se myös tekee niin.

Globalisaatiota ja kapitalismia vastustavat mielenosoittajat ovat muun muassa sytyttäneet autoja palamaan, rikkoneet ikkunoita, heitelleet poliisia kivillä ja tukkineet teitä. Mellakat ovat sotkeneet pahasti Hampurin julkisen liikenteen.

Monien mielestä liittokansleri Angela Merkel teki virheen valitessaan huippukokouksen isäntäpaikaksi Saksan toiseksi suurimman kaupungin Hampurin, jossa äärivasemmistolaisella väkivallalla on pitkät perinteet.

Saksalaisen poliisiliiton johtaja vieritti vastuun väkivallasta Merkelin ja Hampurin pormestarin Olaf Scholzin niskoille.

– Poliitikot kantavat täyden vastuun monien poliisien loukkaantumisista ja tuhoista ympäri kaupungin, liiton Hampurin-johtaja Jan Reinecke sanoi Der Spiegel -lehdelle.

Merkelin baijerilainen puoluetoveri Hans-Peter Uhl sanoi, ettei G20-kokousta olisi ikinä pitänyt järjestää Hampurin kaltaisessa miljoonakaupungissa.

– Turvallisuutta on aivan liian vaikea kontrolloida siellä, Uhl sanoi.

Merkelin hallitus on perustellut Hampurin valintaa sillä, että Pohjois-Saksan kosmopoliitti satamakaupunki edustaa G20:n ydinarvoja kuten kansainvälisyyttä ja avointa kaupankäyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat