Saksa vajosi taantumaan

Saksa on vajonnut taantumaan. Torstaina julkaistujen virallisten lukujen perusteella Saksan talous supistui tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,3 prosenttia. Edellisellä neljänneksellä laskua oli ollut 0,5 prosenttia.

Koska kasvu on ollut negatiivista kahtena peräkkäisenä neljänneksenä, puhutaan teknisestä taantumasta.

Saksan taantuman taustalla on erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen aikaansaama energiakriisi. Energiatoimitusten vähentyminen Venäjältä on nostanut hintoja, kiihdyttänyt inflaatiota ja painanut taloutta. Saksa on pitkään ollut hyvin riippuvainen energian tuonnista Venäjältä.

Inflaatio oli Saksassa huhtikuussa 7,2 prosenttia, eli se on laskenut vain hieman viime vuoden loppupuolen huippulukemista.

– Hintojen nousun jatkuminen oli edelleen taakka Saksan taloudelle vuoden alussa, liittovaltion tilastovirasto Destatis sanoi lausunnossaan.

Viraston mukaan korkeiden hintojen vaikutus tuntui erityisesti kuluttajille vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kuluttajat hillitsivät esimerkiksi ruoan ja vaatteiden ostamista.

Negatiiviset luvut eivät yllätys

LBBW-pankin analyytikon Jens-Oliver Niklaschin mukaan alkuvuoden negatiiviset kasvuluvut eivät tulleet yllätyksenä, sillä talousindikaattorit ovat olleet heikkoja.

– Ensimmäiset indikaattorit viittaavat siihen, että tilanne tulee jatkumaan yhtä heikkona myös toisella vuosineljänneksellä, hän jatkoi.

Esimerkiksi teollisuustilaukset vähenivät maaliskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

ING-pankin ekonomisti Carsten Brzeski totesi, ettei taantuma ole kuitenkaan pahimpien ennusteiden mukainen muun muassa verrattain lämpimien säiden ja toimitusketjuissa koronapandemian vuoksi olleiden ongelmien helpottumisen vuoksi.

Saksan talousministeriöstä sanottiin uutistoimisto AFP:lle, että he odottavat edelleen tilanteen parantuvan merkittävävästi kuluvan vuoden aikana.

Edellisen kerran Saksa vajosi taantumaan vuoden 2020 alussa koronapandemian aikana.

Uutista on päivitetty lisätiedoilla klo 14.38.


Lue myös:

    Uusimmat