Saksa kieltää osittain kasvot peittävän hunnun käytön – burkakielto koskee kuitenkin vain osaa ihmisistä

Saksassa lainsäätäjät ovat hyväksyneet osittaisen kiellon, joka koskee koko kasvot peittäviä burkia.

Myöhään eilen hyväksytty laki kieltää koko kasvot peittävän hunnun käytön työajalla esimerkiksi vaaliviranomaisilta sekä armeijassa ja oikeudessa työskenteleviltä ihmisiltä.

Lakitekstissä sanotaan, että valtiolla on velvollisuus esittää itsensä ideologisesti ja uskonnollisesti neutraalilla tavalla.

Lakia on perusteltu turvallisuussyillä. Saksassa on tehty useita terrori-iskuja, ja esimerkiksi Berliinissä joulumarkkinoille joulukuussa tehdyssä iskussa kuoli 12 ihmistä.

Oikeistopuolueet vaatineet burkhan kieltoa julkisilla paikoilla

Saksan oikeistopuolueet ovat aiemmin vaatineet burkan kieltämistä julkisilla paikoilla kokonaan. Viime elokuussa Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi, että konservatiivipuolue haluaa maahan lain, joka kieltää kasvojen peittävän burkan käytön muun muassa liikenteessä, virastoissa, kouluissa sekä oikeudessa. Hänen mukaansa maahanmuuttajien integraatio vaatii sen, että Saksan täytyy tehdä selväksi ja kertoa arvoistaan ja rajoistaan suvaitsevaisuudessa muita kulttuureja kohtaan.

Puolestaan joulukuussa liittokansleri Angela Merkel sanoi, ettei koko kasvot peittävää burkan käyttöä tulisi sallia kouluissa, tuomioistuimissa ja muissa valtion laitoksissa.

Vuodesta 2015 lähtien Saksa on ottanut vastaan yli miljoona siirtolaista ja pakolaista, jotka ovat pääosin muslimimaista.

Muun muassa brittilehti Telegraph kertoi helmikuussa, että eteläisessä Saksassa sijaitseva Baijerin osavaltio kieltää kasvot peittävät hunnun käytön kouluissa, yliopistoissa, hallituksen työpaikoilla ja äänestyspaikoilla.

Myös esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa kasvot peittävien huntujen käyttö on kiellettyä. Viime marraskuussa Hollannissa burkien käyttö kiellettiin kouluissa, sairaaloissa ja julkisessa liikenteessä.  

Lue myös:

    Uusimmat