Ranskan burkinikiellot ovat herättäneet pahennusta – "Eivät sovi Ranskan arvoihin"

Useiden ranskalaispaikkakuntien päätökset kieltää musliminaisten suosimien uima-asujen, burkinien käyttö on herättänyt pahennusta maailmalla. Kieltoja on arvosteltu ainakin britti- ja yhdysvaltalaislehdissä.  

Ranskan pääministeri Manuel Valls on saanut puolestaan osakseen kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöltä sen jälkeen, kun hän aiemmin tällä viikolla sanoi, että "burkinit eivät sovi Ranskan arvoihin".

Burkini on hänen mukaansa poliittinen ilmaisu, joka perustuu erityisesti naisten orjuuttamiseen.  

Kaikkiaan jo 15 paikkakuntaa Ranskan kaakkoisosassa on kieltänyt burkien käytön, viimeisimpänä Nizza. Lisäksi kieltoja on määrätty myös muualla päin maata.

Kritiikkivyöryn kohteeksi on päätynyt myös Italian Firenzen imaami, kun hän julkaisi Facebookissa kuvan nunnista, jotka olivat rannalla huiveihin ja pitkiin mekkoihin pukeutuneena.

Imaami kertoi myöhemmin haastattelussa pyrkineensä herättämään "positiivista keskustelua".

Burkinikiellot levisivät Rivieralta Korsikalle 2:04

Keskustelua uskonnollisista vaatteista käyty pitkään  

Keskustelua uskonnollisista vaatteista on käyty jo pitkään Ranskassa. Ranska oli ensimmäinen Eurooppalainen maa, joka kielsi kasvojen peittävän hunnun käytön julkisilla paikoilla vuonna 2010.

Kansainvälisen siirtolaisuuden ja vähemmistöasioiden asiantuntijan mukaan nyt käytävässä keskustelussa pyritään esittämään, että vähemmistöt ovat ongelma, eivät Ranskan yhteiskunnan rakenne.  

– Ranskan integraatiomallissa on ongelmia kulttuuristen ja uskonnollisten käytäntöjen hyväksymisessä julkisella puolella, Patrik Simon Ranskan väestötieteiden instituutista sanoo.

Keskusteluun uskonnollisten vaatteiden käytöstä ryhtyi tällä viikolla myös Saksa.

Sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi, että konservatiivipuolue haluaa maahan lain, joka kieltää kasvojen peittävän burkan käytön muun muassa liikenteessä, virastoissa, kouluissa sekä oikeudessa.  

BBC:n mukaan Maizieren avauksessa oli kyse lähinnä sisäpolitiikasta. Saksassa on harvinaista nähdä naisen käyttävän kokonaan kasvot peittävää huntua, BBC kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat