Sakkoja tarjolla etenkin Helsingissä: Painava muistutus katutöiden vaaranpaikasta

Kaivurikuskille "historian eka sakko" uuden tieliikennelain pykälän rikkomisesta 0:16
Videon kaivurikuski sai Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen sakon uuden tieliikennelain pykälän rikkomisesta.

Poliisi puuttuu tietyömaiden riskeihin Helsingissä nyt aiempaa jämäkämmin, ja sakkoja esimerkiksi kaivinkonekuskeille on jo jaettu. Ilman asianmukaista ilmoitusta tehtävät työt vaarantavat liikenneturvallisuutta.

Helsingin kaupunki ja poliisi muistuttavat, että kaupungin alueella tehtävistä katutöistä on ilmoitettava kaupungille vähintään 21 vuorokautta ennen työn aloittamista. 

Ilmoitus on tehtävä kaikesta toiminnasta, jonka seurauksena kaupungin aluetta rajataan pois yleisestä käytöstä esimerkiksi aidalla tai rakennustelineillä, tiedotteessa todetaan.

Ne korostavat, että ilmoituksen laiminlyönti aiheuttaa monenlaista haittaa. Ilmoituksen tekemisestä on vastuussa työn tilaaja. Myös taloyhtiö voi olla ilmoitusvelvollinen, mikäli kiinteistöön kohdistuva työ ulottuu katualueelle.

"Voi aiheuttaa merkittäviä haittoja"

Ajoissa tehdyllä ilmoituksella varmistetaan, että kaupunki ehtii arvioida työn vaikutukset liikenteeseen ja yhteensovittaa työn muiden katutöiden ja esimerkiksi tapahtumien kanssa. 

Jos ilmoitus tehdään viime hetkellä tai jos työ aloitetaan kokonaan ilmoittamatta, voi siitä aiheutua merkittäviä haittoja asukkaille, liikenteen sujuvuudelle ja liikenneturvallisuudelle.

Poliisi voi sakottaa sekä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöjää että työn suorittajaa, mikäli työskentelyn katsotaan olevan vaaraksi.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessaan myös siitä, että mikäli työ aloitetaan ilman ilmoitusta, ja työstä aiheutuu vahinkoa kadun rakenteille, voi siitä seurata vahingonkorvausvelvollisuus. Lisäksi kaupungin tarkastajille aiheutuva ylimääräinen työ voidaan laskuttaa ilmoitusvelvolliselta.

Taas tuli kaivurikuskille isot sakot 0:25
Moottoripyöräpoliisi havaitsi vaarallisen tietyömaan Lauttasaaressa. Kaivinkoneen kuljettaja sai tuntuvat sakot.

Lue myös:

    Uusimmat