Mainos

SAK:n Eloranta suomii EK:n keskusjärjestösopimuksien irtisanomisia – "Voi rapauttaa orastavan kasvun"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on huolestunut työmarkkinatilanteen vaikutuksesta talouden kasvuun. Hän pitää Elinkeinoelämän keskusliiton päätöstä keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta huonosti harkittuna, kun kilpailukykysopimus on yhä voimassa.

– EK:n päätös irtisanoa keskusjärjestöjen väliset sopimukset heittää varjon myös kilpailukykysopimuksessa sovituille talouden toipumista edistäville toimenpiteille, kun vaikeista lähtökohdista syksyllä alkava liittokierros voi rapauttaa pohjaa orastavalta kasvulta, Eloranta arvioi tiedotteessa.

Eloranta sanoo, että kiky-sopimus on ollut palkansaajille vaikea rasti.

– On rakennettu suurella vaivalla kattava työmarkkinasopimus ja luotu pohjaa tuleville liittoneuvotteluille. EK:n ratkaisu heikentää eittämättä työmarkkinailmapiiriä ja osapuolten välistä luottamusta.

Elorannan mukaan EK:n ratkaisun uskotaan vaikeuttavan työehtosopimusneuvotteluja, kun niissä joudutaan sopimaan asioita, joita on tähän asti sovittu keskusjärjestösopimuksissa. Sopimukset ovat koskeneet muun muassa luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asemaa ja ay-maksujen perintää.

Rinne patistaa hallitusta toimiin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää EK:n ilmoitusta merkkinä siitä, että hallitus on menettänyt kokonaisuudessaan otteensa työmarkkinoiden toiminnasta. Rinne varoittaa hallitusta kehityksestä ja perää pääministeriltä toimia.

– Suomi ei selviä uudesta työmarkkinakriisistä. SDP on valmis tarjoamaan kaiken mahdollisen avun hallitukselle, jotta työmarkkinakriisi saadaan selvitettyä, Rinne sanoi SDP:n puoluehallituksen poliittisessa tilannekatsauksessa torstaiaamuna.

Rinne arvioi, että EK:n päätökset vaarantavat sekä niin kutsutun Suomen mallin eli uuden työmarkkinamallin että hallituksen tavoitteen paikallisen sopimuksen lisäämisestä.

– Mikäli työmarkkinoilla ei ole vahvaa suunnannäyttäjää, johtaa tilanne siihen, että kukin osapuoli tavoittelee vain omaa etuaan. Tämä suunnannäyttäjän rooli kuuluu Suomen hallitukselle, Rinne sanoi tiedotteessa.

Rinteen mukaan Suomen vahvuuksiin kuuluvat sopimuksiin perustuvat ja järjestäytyneet työmarkkinat. Hallituksen toimettomuus vaarantaa hänen mielestään nämä vahvuudet.

– Jos SDP olisi nyt vallassa, koko hallitus istuisi jo yhteisessä neuvottelupöydässä hakemassa ratkaisua.

Akavan johto paheksuu

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder paheksuu EK:n tapaa irtisanoa keskusjärjestösopimukset yksipuolisesti ilmoittamalla. Akavan johto huomauttaa, että bisnesmaailmassakin sopimukset neuvotellaan uusiksi ennen vanhojen irtisanomista.

– EK:n ratkaisu on akavalaisille ylemmille toimihenkilöille paljon merkittävämpi kuin mitä EK antaa julkisuudessa ymmärtää. EK katkaisee muun muassa henkilöstön koulutukseen liittyviä sopimuksia ajassa, jolloin yritykset ovat jo muutenkin vähentäneet henkilöstönsä koulutusta. Henkilöstön osaamisen ylläpito ja kehittäminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan, Fjäder sanoo tiedotteessa.

Fjäderin mukaan työmarkkinajärjestöt ja liitot olisivat tarvinneet entistä tiiviimpää sopimisen henkeä, kun mennään kohti liittokierrosta. Hänen mukaansa yksipuolinen toimintatapa ja ilmoituksen ajankohta eivät luo hyvää ja luottamuksellista neuvotteluilmapiiriä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.