Saitko haavan sheivatessa tai partaa ajaessa? Unohda vessapaperi – näin saat verenvuodon tyrehtymään tehokkaasti

Men's Health vinkkaa viisi kätevää tapaa, joilla karvoja ajellessa saadun haavan verenvuodon voi saada tyrehtymään nopeasti ja tehokkaasti.

Nappaa yllä olevalta videolta laastariniksit.

Jos jalkojaan sheivaa tai partaansa ajelee päivittäin, ei ole ihme, että joskus terä lipsahtaa ja sattuu haavereita. Monet iskevät haavan päälle vain laastarin tai yrittävät tyrehdyttää vuotoa vessapaperilla toivoen parasta.

Men's Health -sivusto kuitenkin kertoo, että on olemassa tehokkaampiakin tapoja vuodon lopettamiseksi. Lehti vinkkaa viisi eri tapaa, joilla verenvuodon saa tyrehdytettyä, ja apuvälineet löytyvät varmasti jo kylpyhuoneestasi tai keittöstäsi.

Vinkit antoi Rochester Medical Centerin dermatologian professori Mary Gail Mercurio.

1. Aftershave

Suurin osa aftershave-partavesistä sisältää jotakin alkoholia, ja tällöin pullon sisällöstä on myös suuri apu verenvuodon tyrehdyttämiseen. Alkoholi toimii hyvänä supistajana, pienentäen verisuonia. Näin veri alkaa paakkuuntua ja vuoto loppuu nopeammin.

Eikä siinä vielä kaikki. Alkoholi voi myös auttaa ehkäisemään tulehduksia. Pienikin haava voi toimia porttina bakteereille ja saada aikaan tulehduksia. Näin kävi esimerkiksi Minnalle, joka nirhaisi kyynärpäänsä ja sai verenmyrkytyksen.

2. Deodorantti

Suurimmassa osassa deodorantteja ja antiperspirantteja on alumiinikloridia, joka supistaa hikirauhasia ehkäisten hikoilua. Se kuitenkin toimii myös verisuoniin supistaen niitä ja saaden verenvuodon tyrehtymään. Painele deodorantilla siis kevyesti haavaa verenvuodon tyrehtymisen nopeuttamiseksi.

3. Huulivoide

Perinteinen vaseliini ja huulivoide voivat myös auttaa verenvuotoa tyrehtymään, sillä ne sulkevat haavan, saavat veren paakkuuntumaan ja vuodon loppumaan. Pudista huulirasva pinnalta ensin vessapaperilla tai pumpulilla, ja levitä sitä sitten haavaan kunnolla painaen.

4. Kahvi

Kahvi ja kofeiinia sisältävä tee supistavat verisuonia ja vähentävät punaisuutta ja turvotusta. Kofeiini onkin yksi tärkeä aine erilaisissa silmävoiteissa, mutta se toimii myös hyvänä verenvuotoa tyrehdyttävänä aineena verisuonia supistavien ominaisuuksiensa ansiosta. Levitä kahvinporoja tai jäähtynyt teepussi haavan päälle.

Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät kliiniset tutkimukset tue kahvin tehokkuutta tässä asiassa.

5. Jääpala

Unohda kuuman veden juoksuttaminen vessassa, ja suuntaa pakastimelle. Paina jääpalaa voimakkaasti haavaan. Jää supistaa verisuonia ja auttaa vuotoa tyrehtymään.

Lähde: Men's Health

***

8:09

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja