Sairaanhoitaja Sari keksi, miten koronarokotteesta saakin seitsemän annosta viiden sijaan – katso videolta, miten hän sen tekee!

Sairaalatoimintojen opetushoitaja Sari Roos kehitti tekniikan, jonka avulla Pfizerin rokoteampullista saa luvatun viiden sijasta seitsemän rokotetta.

Lääkeyhtiöillä on ollut vaikeuksia toimittaa tuotteitaan riittävästi ja se on aiheuttanut paljon kysymysmerkkejä Suomenkin rokotusaikatauluun. Tämän vuoksi tekniikka on merkittävä, sillä sen avulla saadaan annoksia jopa 40 prosenttia enemmän kuin Pfizer lupasi.

Tekniikassa hyväksi käytetään rokoteampullissa olevaa ilmaa, jonka avulla lääkeaine saadaan valutettua kokonaan ruiskuun. Vastaavasti ilmakupla lääkeruiskun sisällä varmistaa sen, että kaikki mahdollinen lääkeaine saadaan ruiskusta pistettyä potilaan lihakseen.

Opetusmateriaali kaikille halukkaille

Tekniikka on myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hyväksymä menetelmä ja tästä uudesta tekniikasta on tehty myös opetusmateriaalia.

– Ne materiaalit, jotka on Helsingin kaupungille tehty, ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Mielellään myös neuvomme, ohjeistamme ja jaamme materiaaliamme, Roos kertoo.

Opetushoitaja painottaa myös sitä, miten tärkeää on se, että laimentaja on koulutettu ja hänen osaamisensa on varmistettu. Jokaisen tulee tietää, mitä tekee.

– Tasalaatuisuus ja 100-prosenttinen tekniikka pysyy sitten kaikilla laimentajilla.

Roos on oivalluksensa ansiosta saanut paljon positiivista huomiota.

– Tietenkin positiivista palautetta on tullut aivan valtavasti. Myös tulospalkkio on tulossa. Olen erittäin tyytyväinen saamaani palkkioon.

Lue myös:

    Uusimmat