THL muuttaa suositusta ja vastaa rokotehävikkiin: Suositamme, että pullosta käytetään kaikki annokset

Suomessa käytössä olevan koronarokotteen, Pfizer/Biontechin mRNA-rokotteen pullossa on todettu olevan rokotetta enemmän kuin viisi annosta per pullo, joka myyntiluvassa ja valmisteyhteenvedossa on määritelty rokotteen annosteluohjeeksi. Käytössä olevasta rokotteesta ylimääräinen osa on tähän asti päätynyt hävikkiin. THL kertoo nyt uuden suosituksen rokotteen käytöstä.

MTV Uutiset otti yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen asian tiimoilta. Voit seurata keskustelua yllä olevalta videolta.

– Suositamme että siitä pullosta saa ottaa sen kuusi annosta ulos, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Tässä on kyse useamman asian summasta. Olemme saaneet tietää, että rokotepullossa on enemmän rokotetta kuin viiteen annokseen. Ja nyt on selvinnyt, että myöskin Suomessa käytettävillä neuloilla ja ruiskuilla on mahdollista ottaa kuusi annosta rokotepullosta. Kukaan ei halua, että käyttökelpoista rokotetta menee hukkaan enemmän kuin on pakko, Kontio jatkaa.

Kaikissa rokotepulloissa on ylimääräistä, jotta luvatut annokset saadaan varmasti otettua erilaisilla käytössä olevilla välineillä. Pfizer/Biontechin rokotepullossa on tavallista enemmän ylimääräistä. 

– Sitä, miksi ylimääräistä ainetta on rokotepullossa ylen määrin, en vielä tiedä. Se voi johtua ihan tuotannollisista syistä ja se saattaa olla minimimäärä, mitä rokotetainetta voi pulloon laittaa.

Suomeen on tähän mennessä tullut rokotetta alle 10 000 annosta.

– Siitä ollaan laitettu puolet säästöön muutenkin toista rokotusta varten. Sen lisäksi kaikkia rokotteita ei ole ehditty antaa. Näin ollen ei tässä mitenkään valtavia määriä ole rokotetta hukkaan mennyt, Kontio tähdentää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja