Milloin suomalaiset on rokotettu? Miksi tahti on hidas? Viisi tiukkaa kysymystä koronarokotteista

MTV Uutiset Live haastatteli Rokotetutkimuskeskuksen johtajaa Mika Rämetiä koronarokotteista. Näin hän vastasi kysymyksiin.

Suomen koronarokotustahti on saanut paljon kritiikkiä. Mistä hidas tahti johtuu?

– Pullonkaulana on tässä kohtaa Pfizerin-rokotteen saatavuus, jota on nyt tulossa Suomeen noin 50 000 annosta per viikko. Eli se rokotteiden määrä ei mahdollista massarokotuksia.  

Miten Suomen rokotuksiin saataisiin vauhtia – uusilla rokotemerkeillä?

–Se, että saatavuusongelma ratkeaisi, niin tarvitsisi olla myöskin kolmas ja mielellään neljäs hyväksytty rokote saatavilla, jotta päästäisiin massarokotusvaiheeseen.

Milloin kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu?

– Kesä on tavoite, mutta tämän tiedon valossa pelkästään Pfizerin ja Modernan rokotteella ei päästä siihen.

Koska rokottaminen on Suomessa vapaaehtoista, moni haluaa olla ottamatta rokotetta. Miten ihmiset saadaan rokotemyönteisimmiksi?

– Me (suomalaiset) voimme luottaa viranomaisiin ja erityisesti me luotamme tutkittuun tietoon. Eli päätökset meillä tehdään tiedon pohjalta. Uskon, että mitä selkeämpää ja faktoihin perustuvampaa tietoa on saatavilla, sitä suurempi osa ihmisistä miettii, että mitkä ovat rokotuksen hyödyt ja mahdollisesti haitat.

Millaisena näet tulevan vuoden?

– Epidemian suhteen ihan lähikuukausina ei tapahdu mitään. On saatu rokotettua koronapotilaita hoitava henkilökunta. Se on yksi iso asia. Eli tiedetään, että sairaaloiden toimintakyky tulee olemaan huonoimmassakin skenaariossa olemassa.

– Sitten päästään rokottamaan ne, jotka ovat kaikkein suurimmassa riskissä vaikeaan tautiin. Sillä on tautitaakalle, kuolleisuudelle ja hoidontarpeelle suuri merkitys.

– Hyvin todennäköisesti meillä on muutaman kuukauden sisällä useampia rokotteita, jotka saavat myyntiluvan.

– Varmasti joudutaan vielä erilaisia rajoitustoimenpiteitä tekemään. 

Katso oheisesta videoartikkelista Mikä Rämetin haastattelu.


Lue myös:

    Uusimmat