Meneekö rokotuskuvio uusiksi? Vajaita rokotteita on voitu antaa ympäri Suomen – sairaanhoitajien bongaus johti 50 ihmisen uuteen rokotukseen Pirkanmaalla

8:08
Saivatko vajaan rokotuksen saaneet minkäänlaista suojaa? Näin apulaisylilääkäri kommentoi

Reilu 50 ihmistä joudutaan rokottamaan uudelleen Pirkanmaalla. Syynä on koronarokotuksissa käyttöön otettu ilmakuplatekniikka, joka ei sovellu tuberkuliiniruiskulle.

Tekniikkaa käyttämällä rokoteannoksia saadaan enemmän kuin seuraamalla pelkästään valmistajan yhteenvetoa.

Nyt on kuitenkin havaittu, että kyseistä tekniikkaa ja ruiskutyyppiä käyttämällä on ollut mahdollista antaa vajaita rokoteannoksia.

– Tämä on tullut eilen illalla meidän huomioomme. Tarkat sairaanhoitajat ovat tehneet tarkastusmittauksia rokotustapahtuman jälkeen ja havainneet, että annokset ovat jääneet puutteellisen pieneksi, Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Reetta Huttunen kommentoi MTV Uutisille.

Huttusen mukaan ilmakuplatekniikka on ollut käytössä muutamien viikkojen ajan. Huttunen kuvailee tekniikkaa vaativaksi. Sillä on voitu saada rokotepullosta ylimääräisiä annoksia; seitsemän tai jopa kahdeksan annosta pullon virallisen annosmäärän (6) sijaan.

Nyt tekniikan käyttäminen on kielletty ja annoksia annetaan Pirkanmaalla pullojen virallisen ohjeistuksen mukaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut, että ilmakuplatekniikka ei sovellu tuberkuliiniruiskulle.

Voiko tapauksia ilmetä myös muualla?

Huttusen mukaan Pirkanmaalla joudutaan rokottamaan uudelleen yli 50 ihmistä. Heidän kohdallaan rokottaminen aloitetaan alusta eli aikaisemmin annettua rokotetta ei huomioida kokonaisuudessa.

– Heidän kohdallaan lähdetään alusta, kuin eivät olisi aikaisemmin rokotetta saaneet.

Huttusen mukaan on mahdollista, että samankaltaisia tapauksia voi ilmetä myös muissa sairaanhoitopiireissä, jos samaista tekniikkaa ja ruiskua on hyödynnetty rokotusten yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja