Sairaanhoitaja säikähti kirkasta viinaa päivystykseen tuodun teinin repussa – "Ei kuulu tuon ikäisen eväisiin"

Viikonloppu toi sairaaloihin nuoria päihdepotilaita 5:02

Sairaaloiden ja poliisin mukaan nuorten ja lasten päihteiden käytössä on ollut huomattavissa huolestuttava muutos: hoitoon tuodut ovat yhä nuorempia ja heidän hallustaan löydetään yhä useammin kirkasta viinaa.

Sairaanhoitaja Antti Seppänen oli päättäjäisviikonloppuna iltavuorossa Kymenlaakson sairaalan päivystyksessä. Alkuillasta hoitoon tuotiin hyvin päihtynyt nuori. 

Seppäsen arvion mukaan potilas oli noin 13-vuotias. Seppänen kuvailee, että nuori oli hyvin päihtynyt, jalat kantoivat mutta heikosti.

Sairaalan toimintatapojen mukaisesti potilaan tavarat käytiin läpi. Repun sisältä saattaa löytyä hoidon kannalta tärkeää tietoa sisältävää materiaalia. Seppänen löysi repusta puolen litran pullon tuontiviinaa ja mehupurkin. Seppänen kuvailee, että löydös herätti hänessä huolta.

– Nyt kiinnitti huomiota se, mitä oli juotu. Tuon ikäisen elimistö ei mitenkään ole kehittynyt vielä siihen, että osaa vastaanottaa sen määrän. 

– Ei kuulu tuon ikäisten eväisiin, kun lähdetään iltaa viettämään, että siellä on puolen litran vodkapullo.

Sävähdyttävä löytö

Löytö herätti Seppäsessä huolta ja hän päätti kuvata löydöksensä Kotkan alueelle keskittyneeseen Facebook-ryhmään. Seppänen kirjoitti:

"Huolestuttava havainto tänään keskussairaalan päivystyksessä. Häthätää alakoulun suorittaneita lapsukaisia näillä eväillä. Promillet kovat. Jokin taho tota viinaa myy lapsille. Keskustelua ja kiinnostusta menemisistä, ja vaikkapa pistotarkastuksia reppuihin/laukkuihin. Ettei satu mitään pahempaa. Pidetään huolta, ihan kaikista." 

– Kyllä minä huolestuin siinä mielessä, että tavara on aika tiukkaa. Tuon ikäinen aloittaa alkoholikokeilut tuontiviinalla, niin kyllä se sävähdytti.

Muutoin Seppänen kuvaa, ettei päättäjäisilta ollut erityisen vilkas. Kesäisin on nähty tavallisesti vilkkaampiakin viikonloppuja.

Yhä nuorempia sairaalahoitoon

Osastonylilääkäri Mikael Kuitunen kertoo, että päättäjäisiltana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella hoitoon päätyi useita päihtyneitä nuoria.

Uusi lastensairaala ja Jorvin sairaala ovat Suomen kaksi suurinta päivystyspistettä lapsille ja yhteensä näihin tuotiin reilun tusinan verran lapsia ja nuoria. Yleisin nautittu juoma oli ollut kirkas alkoholi.

– Mehän hoidamme lapsia ja nuoria 16-vuotaisiin asti. Valitettavasti he ovat yhä nuorempia, kaikkein nuorimmat jopa alle 13-vuotiaita.

Sekakäyttö on lisääntynyt

Tottumattomalla elimistöllä alkoholimyrkytyksen raja tulee paljon nopeammin vastaan. Pahinta on, jos yhtälöön heitetään vielä muita päihteitä tai lääkkeitä. Lapsen tottumaton elimistö kuormittuu vähemmistäkin promilleista nopeasti. 

– Vaikeimmat tapaukset ovat ne, joissa on juotu kirkasta alkoholia vauhdilla ja sitä pahentaa usein muut huumausaineet tai päihteet ja lääkkeet, HUSin osastonylilääkäri sanoo.

Tarkkoja lukuja aiempina vuosina hoitoon tuotujen diagnooseista ei ole saatavilla, mutta Kuitusen tuntuma on, että määrä on suunnilleen sama. Se, mikä Kuitustakin huolettaa, on se, minkä ikäiset juovat ja mitä he juovat.

– Yhä nuoremmat ja on yhä enemmän sekakäyttöä. Se huolettaa meitä eniten.

Poliisi esitti saman arvion jo aiemmin

MTV Uutiset kävi paikan päällä Hietaniemen uimarannalla päättäjäisiltana.

Komisario Simo Kauppinen oli työtehtävissä päättäjäisiltana ja raportoi saman tyylisen havainnon jo tuolloin. 

– Ollaan hävitetty jonkun verran nimenomaan väkevää alkoholia, mikä tietysti on paljon pahempaa kuin yksittäinen oluttölkki esimerkiksi. Tällainen yksittäinen havainto tältä illalta. 

Lue myös:

    Uusimmat