Mainos

Sairaaloiden lääkehoidoissa sattuu paljon virheitä

Sairaaloiden lääkehoidoissa tapahtuu virheitä useammin kuin monikaan potilas aavistaa. Virheen taustalla on usein hoitajan tai lääkärin tekemä inhimillinen erehdys.

Virheille altistavat muun muassa työntekijöiden jatkuva kiire ja väsymys, ongelmat tiedonkulussa sekä erilaiset hätätilanteet potilaiden hoidossa. Karkean arvion mukaan virhe lääkehoidossa sattuu joka kymmenennen potilaan kohdalla.

Lääkehoidossa tapahtuu paljon virheitä muun muassa sen vuoksi, että potilas itse ei tunne omia lääkkeitään. Sairaalassa hoitajat ja lääkärit ovat kuitenkin pitkälti sen tiedon varassa, mitä potilas itse omista lääkkeistään kertoo, koska terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkärillä potilaalle määrätyistä lääkkeistä ei välttämättä löydy mainintaa sairaalan potilastietokannoista.

Lääkehoidoissa tapahtuvia virheitä seurataan hoitajien itse tekemien ilmoitusten avulla. Muun muassa kiireen vuoksi kaikista virheistä tai läheltä piti -tilanteista ei kuitenkaan tehdä merkintöjä.

Suurin osa kirjatuista virheistä sattuu lääkemääräyksen kirjoittamisen ja lääkkeen annon välillä. Virheet voivat pahimmillaan johtaa potilaan kuolemaan.

Vaasassa otetaan ensi syksynä koekäyttöön potilaan mukana kulkevat lääkekortit. Kortti välittää tiedot lääkkeistä kaikille terveydenhuollon ammattilaisille huolimatta siitä, missä potilasta milloinkin hoidetaan.

(MTV3)

Katso Nina Rahkolan juttu MTV3 Katsomosta (Kymmenen uutiset 19.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.