Sairaala syyttää ministeriötä: Tämä on oikeusmurha

Vuodenvaihteessa laajentunut potilaan valinnanvapaus on johtanut riitaan sosiaali- ja terveysministeriön, sairaanhoitopiirien ja sairaaloiden välillä.

Kiistaa on siitä, ovatko osakeyhtiömuotoiset sairaalat erikoissairaanhoidon valinnanvapauden piirissä.

Taustalla on ministeriön maaliskuussa antama lausunto siitä, että Jämsässä toimiva Jokilaakson sairaala ei kuulu potilaan vapaan valinnan piiriin.

Jämsän kaupungin omistamassa Jokilaakson sairaalassa palveluja tuottaa Jokilaakson Terveys Oy. Sen omistaa 51-prosenttisesti yksityinen Pihlajalinna Oy. Vähemmistöomistajia ovat Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Jämsän kaupunki.

Asia nousi ministeriössä esiin laskuriidan myötä. Tampereen kaupunki halusi ministeriön ottavan kannan siihen, kuuluuko Jokilaakson sairaala valinnanvapauden piiriin.

Jämsän kaupunki on ilmoittanut, ettei se hyväksy ministeriön kielteistä kantaa. Jokilaakson Terveys jatkaa yhä valinnanvapauden mainostamista muun muassa nettisivuillaan.

- Tässä tapahtuu eräänlainen oikeusmurha. Ensin ministeriö antaa lausunnon ja toteaa sen jälkeen, että lausunnolla ei ole juridista painoarvoa. Kuitenkin he lähettävät tämän kantansa paimenkirjeenä kuntiin. He vain sanovat, että oikeudesta voi hakea tulkintaa tähän kiistaan. Sehän olisi vuosia kestävä tie. Tämä on meille aivan kestämätön tilanne, toteaa Jokilaakson Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Rautio.

Tulkintaongelma syntyy siitä, että laissa ei määritellä, mitä tarkoitetaan “kunnallisella erikoissairaanhoidon toimintayksiköllä”, jonne potilaalla on oikeus hakeutua.

Ministeriö nojaa kantansa eduskuntakäsittelyn perustelumuistioon, jossa todetaan, että valinnanvapaus ei koske yksityisen terveydenhuollon yksiköitä.

Jämsän kaupunki on asiasta täysin eri mieltä.

Ministeriö: Muistakin lausutaan, jos pyydetään

Tähän asti on toimittu niin, että Jokilaakson sairaalaan halunneet potilaat ovat saaneet lääkäriltään lähetteen Jämsän kaupunkiin, joka sitten on hankkinut palvelun Jokilaakson Terveys Oy:ltä. Ongelma järjestelyssä on syntynyt siinä vaiheessa, kun potilaan oma kunta ei ole halunnut maksaa laskua.

Rautio huomauttaa, että samankaltainen malli on käytössä esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamissa, osakeyhtiömuotoisissa Coxa- ja Sydänkeskus-sairaaloissa.

- Miksi näiden osalta nyt ei haluta ottaa kantaa? Me koemme tämän tilanteen erittäin epäreiluksi.

Aiemmin on uutisoitu, että ministeriö ei aio ottaa kantaa muihin osakeyhtiöihin. Eilen ministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen kuitenkin totesi MTV Uutisille, että jos lausuntoa muiden osalta pyydetään, sellainen laaditaan, vaikka mieluummin odotettaisiin uuden lainsäädännön korjaavan tilanteen.

- Jämsän kaupunki voi vapaasti ostaa tarvitsemansa palvelut Jokilaakson Terveys Oy:stä. Lisäksi siellä voidaan ihan normaalisti hoitaa potilaita, joita sairaanhoitopiirit ja kunnat lähettävät sinne hoidettavaksi. Silloin laskun maksaja on tiedossa. Kysymys on vain siitä, että potilas ei voi valinnanvapauden piirissä itse valita Jokilaakson sairaalaa, Keistinen selvittää.

 

Lue myös:

    Uusimmat