Mainos

Saimaannorppia syntyi tänä vuonna ennätysmäärä

Saimaannorppien suojelu on kasvattanut norppakantaa.

Metsähallituksen mukaan tänä vuonna syntyi 86 kuuttia, eniten yli 30 vuotta kestäneen seurantajakson aikana. Saimaalla uiskentelee nyt arvion mukaan noin 360 saimaannorppaa.

– Kannan koon kasvu ja norpan elinalueen laajeneminen ovat välttämättömiä, jotta edelleen erittäin uhanalainen saimaannorppa olisi paremmin turvassa ilmastonmuutoksen ja geneettisen köyhtymisen uhilta. Työtä norpan pelastamiseksi on siis tehtävä yhä, mutta tänään on lupa olla tyytyväinen, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwedertoteaa.

Metsähallituksen mukaan yhä useampi norppa säilyi hengissä, koska vuosina 2010 ja 2011 verkkokalastusta rajoitettiin suuremmilla alueilla. Noina vuosina syntyneet norpat ovat nyt saavuttaneet sukukypsyyden ja lisänneet syntyvyyttä. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on kasvanut neljän prosentin vuosivauhdilla.

– Kalastusrajoitussopimuksia on tehty kiitettävästi, ja toivon vielä, että loputkin asetuksella rajoitetut alueet saataisiin sopimusten ja korvausten piiriin, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tiedotteessa. 

Norppien selviytymistä ovat auttaneet myös vapaaehtoisten rakentamat lumikinokset, joihin norppa synnyttää poikasensa. 

– Etenkin paikallisten ihmisten merkittävä vapaaehtoistyö apukinosten teossa sekä pesälaskennassa osoittaa, että ainutlaatuisen norpan halutaan pysyvän osana Suomen luontoa, sanoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta. 

Hyvän lumitilanteen siivittämänä norpat onnistuivat rakentamaan keväällä pesiä myös ilman apua. Pesiä löytyikin ennätysmäärä 722 kappaletta. Pesälaskenta onnistui tänä vuonna mallikkaasti, koska laskenta-aikaan jäätilanne oli hyvä.  

WWF:n syyskuun alussa avattu norppagalleria esittelee tunnistettua norppayksilöitä:

2:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.