"Saimaannorppadieselin" takana olevat opiskelijat pahoittelevat jäynäänsä – näin kävi St1:n tekemälle rikosilmoitukselle

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa bensatankkisi luukussa? 0:21
Autosi polttoainetankin luukussa voi olla näppärä yksityiskohta, josta olet ollut täysin tietämätön. Katso videolta, miten se helpottaa tankkaamista.

Huoltoasemaketju St1 ilmoitti peruvansa rikosilmoituksen norppadiesel-tempauksen paljastuttua teekkarijäynäksi.

Kerroimme aiemmin tänään Helsingissä ja Vantaalla hämmästyttäneestä polttoaineesta. Erikoinen tempaus toteutettiin ainakin Etelä-Haagan Shellillä Helsingissä sekä Tammiston Nesteellä Vantaalla.

Huoltoasemien hintatolppiin eli pyloneihin oli lisätty sinne kuulumaton tuote, Norppa Diesel, minkä lisäksi ainakin Shellin pihaan oli tuotu epämääräisiä tynnyreitä.

Pylonin luvattomat lisäykset sekä tynnyrit siivottiin pois huoltoasemien toimesta.

Inspiraatio teekkarijäynien klassikosta

Otimme yhteyttä tempauksen takana olevaan tahoon, eli Otaniemen teekkarifuksien Norppa Corporation -tiimiin.

Tiimistä kerrottiin MTV Uutisille sähköpostitse, että tarkoituksena oli yksinkertaisesti kehitellä jäynä, jolla heruisi voitto teekkareiden vuosittaisessa jäynäkilpailussa. Tavoitteeksi asetettiin myös otsikoihin päätyminen.

– Tässä nyt näköjään onnistuttiin, yksi tiimiläisistä kertoo MTV Uutisille.

Hänen mukaansa tarkoituksena ei ollut aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä, vaan jatkaa teekkariperinteitä. Parhaan jäynän toteuttanut ryhmä palkitaan opiskelijoiden vappuriehan julistuksessa.

– Ehkä yksi kuuluisimmista teekkarijäynistä on kaupan hyllyllä myyty "troolattu saimaannorppa", josta inspiroituneena ideamme oli ottaa kantaa energiakriisiin saimaannorpasta valmistetulla biodieselillämme.

Aiempina vuosina teekkarit ovat muun muassa pukeneet peltipoliisin "vuoden poliisiksi" sekä kiikuttaneet hervottoman kokoisen teekkarilakin Kolmen sepän patsaalle. Muihin teekkarijäyniin voit tutustua Jäynä.fi-sivustolla.

– Pahoittelemme mahdollisesti aiheutunutta mielipahaa. Tarkoituksemme oli tehdä jäynästä ja rekvisiitasta mahdollisimman todenmukaista jäynän onnistumiseksi.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tynnyreissä pelkkää vettä

Huoltoasemille jätetyt tynnyrit olivat tiimin mukaan puhdistettuja.

– Niiden sisään oli laitettu 20 litraa vettä, etteivät ne lähtisi tuulen mukana liikkeelle ja aiheuttaisi vahinkoa autoille tai ihmisille.

Pyloneihin tehdyt teippaukset oli suunniteltu niin, ettei niiden irrottaminen jättäisi jälkiä tai poistaisi maalia.

– Ideana oli alusta asti hakea rekvisiitat pois itse jäynän toteuduttua ja hankkiutua niistä eroon oikeaoppisesti.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Rikosilmoitus perutaan

Tiimi on ollut yhteydessä St1 Oy:n myyntijohtajaan Juha Vanniseen, jota MTV Uutiset haastatteli aiemmin torstaina. He pahoittelivat jäynäänsä Vanniselle ja tarjoutuivat hävittämään tuomansa rekvisiitat itse.

Kohteena ei tiimin mukaan ollut St1 tai mikään muukaan yksittäinen huoltoasemaketju, ja tästä syystä sama temppu tehtiinkin myös vantaalaisella Nesteellä.

– Jäynämme kohderyhmä oli autoilijat, joissa pyrimme aiheuttamaan ihmetystä.

Vanninen kertoi MTV Uutisille torstaina iltapäivällä tekstiviestitse, että St1 Oy:n tekemä rikosilmoitus tullaan perumaan, ellei ole jo peruttukin.

– Ei rasiteta sillä viranomaisia enempää.

Lue myös:

    Uusimmat