Saija Tuupanen nostaa hattua pitkän linjan artisteille: "Tämä ei missään nimessä ole helppo ala"

Vuoden 2003 tangokuningatar arvostaa Suomen erilaisia tanssilavoja.

Iskelmätähti Saija Tuupanen lauloi itsensä suomalaisten sydämiin vuonna 2003, jolloin hänet valittiin tangokuningattareksi.

Tuupanen kertoi Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa olevansa onnellinen saadessaan olla osa Suomen pitkien perinteiden tanssilavakulttuuria.

– Olen rakastunut työhöni ja sitä kautta tanssilavoihin. Parasta on iltojen ainutlaatuisuus, se tunnelma, johon olen kasvanut näiden 16 vuoden ajan tätä työtä tehdessäni, Tuupanen kuvaili.

Nyt jo miltei kahden vuosikymmenen ajan keikkaillut lavatähti on nähnyt myös tanssilavakulttuurissa tapahtuneen muutoksen.

– Aloittaessani ihmiset osallistuivat tansseihin enemmän viihtymismielessä. Tänä päivänä nuoret tulevat lavatansseihin kuntoilemaan tanssikengät jalassa ja juomapullo mukana. Ja sitten tanssitaan ensimmäinen valssi ja se viimeinen valssi, Tuupanen kertoi.

Entä onko musiikin puolella tapahtunut muutosta siinä, mitä ihmiset haluavat kuulla?

– Minulle ihan perinteinen tanssimusiikki on aina ollut lähellä sydäntä. Tästä koostuu keikan kokonaisuus, ja siihen sekaan lisätään sitten mausteeksi omia kappaleita, Tuupanen sanoi.

Omia suosikkeja tiedusteltaessa iskelmälaulajan mieleen nousevat ensimmäisinä pitkänlinjan artistit, kuten jo edesmennyt Reijo TaipaleEino Grön, Paula Koivuniemi ja Katri Helena.

– Oman työskentelyni myötä nostan joka vuosi enemmän hattua heidän uralleen, sillä tämä ei missään nimessä ole helppo ala. Monet kuvittelevat, että lavalle vaan mennään ja lauletaan kaksi settiä, mutta alla voi olla 500 kilometriä ajettua matkaa ja monta valvottua yötä, Tuupanen muistutti.

Viime vuonna Tuupasen keikkakalenterissa oli pitkälti yli 200 keikkaa – moni niistä kesällä, sillä tanssilavakausi alkaa usein jo vappuna ja jatkuu elokuun loppuun asti. Tiukka keikkatahti vaatii kuitenkin veronsa, ja Tuupanen on myöntänyt kärsineensä uupumuksesta.

– Oravanpyörä kehittyi, kun töitä alkoi tulla paljon, ja sitä oli vaikea pysäyttää, laulaja kuvaili suosionsa kasvua.

Suomeen mahtuu paljon erilaisia keikkalavoja, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen tunnelmansa.

– On lavoja, joiden takahuoneessa on kaikki fasiliteetit, ja on lavoja, joiden yhteydessä on ulkovessa. Nämä erot ovat mielestäni vain hienoja, Tuupanen kertoi hymyillen.

Tuupanen nähdään myös toisenlaisilla lavoilla, sillä lahjakas nainen on näytellyt kesäteatterissa jo vuodesta 2012. Tänä vuonna Tuupanen esiintyy Jyväskylän Ränssin Kievarin kesäteatterissa musiikkinäytelmässä, joka saa ensi-iltansa heinäkuun viimeisenä päivänä.

– Kasassa on loistava porukka, loistavaa musiikkia – iloa, valoa ja hyvää mieltä, positiivinen nainen vinkkasi.

Lue myös:

    Uusimmat