Mainos

Sähköyhtiöiltä varoittavat ohjeet Rauli-myrskyn jälkeen: Toimi näin, jos valot käyttäytyvät oudosti

1:36

Rauli-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot ovat koetelleet aamulla reippaasti yli 70 000:ta taloutta.  Myrskyn laajuudesta kertoo se, että vielä aamukuudelta vikoja oli noin 120 kunnan alueella ja yli kymmenen sähköyhtiön verkoissa.  

Myös myrskyn aiheuttamia ratavaurioita korjattiin yhä aamulla monin paikoin. Junia korvataan viallisilla rataosuuksilla linja-autoilla.  

Myrskyn tekemiä tuhoja kuitenkin korjataan vauhdilla. Esimerkiksi Savon Voima arvioi saavansa kaikki keskijänniteviat korjattua tänään. Myös pienjännitevikojen korjaustöitä päästään tekemään mutta pahimmilla myrskytuhoalueilla niitä korjataan vielä alkuviikosta.

Savon Voiman mukaan kaatuneita tai kaatumassa olevia puita ei saa missään tapauksessa kaataa itse eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Yhtiön mukaan ilmoituksen kaatuneista puista pitää tehdä Häiriöinfo-karttapalvelun kautta, mobiilisovelluksella tai soitamalla vikapalvelunumeroon (Savon Voiman alueella numero on 0800 307 400).

Myös Oulun Energia muistuttaa samasta asiasta verkkosivuillaan:

"Mikäli havaitset sähköjohdolle kaatuneen puun tai katkenneen johdon, on varoalue 20 m, eikä lähemmäs ole turvallista mennä, koska johdossa voi olla sähkö tai siihen voi kokeilujen kautta tulla sähkö yllättäen."

Myös kiinteistöjen sisällä kannattaa olla tarkkana näin myrskyn jälkeen. Savon Voima muistuttaa, että mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen.

Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ilmoittaa viasta verkonhaltijan vikanumeroon..

Yhtiö muistuttaa, että osa sähköverkon niin sanotusta räpsytyksestä johtuu linjalle kallistuvista oksista tai puusta, joka käynnistää sähköasema-automaation, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja poistaa ohimeneviä vikoja.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.