Mainos

Yli 40 tuhatta ihmistä ilman sähköä, mutta pakkasen myötä pahin on vielä edessä – "Hyvin poikkeuksellinen tilanne"

Suomessa on tällä hetkellä yli 40 tuhatta kotitaloutta ilman sähköä johtuen rankasta lumimyräkästä. Vaikka myräkkä helpottaa illan myötä, pakkanen saattaa lisätä vaurioita entisestään.

Sähköttömiä asiakkaita on Energiateollisuuden mukaan 51 kunnassa sekä 12 eri sähköyhtiöllä. Eniten sähköttömiä kotitalouksia on Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Myös Itä-Suomessa on paikoin sähkökatkoksia. Pahin tilanne on Uudellamaalla Loviisassa, jossa yli 10 tuhatta kotitaloutta on ilman sähköä.

Sähköyhtiö Carunalla on eniten ongelmia sähköverkkonsa kanssa. Yhtiön viestintäjohtaja Henna Tuomisen mukaan sähköttä on noin 18 tuhatta yhtiön asiakasta.

– Yhtiössä on 670 tuhatta asiakasta, mutta sähköttömien määrä on silti erittäin suuri verrattuna normaaliin tilanteeseen. Kyllä tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, Tuominen kertoo MTV:lle.

Lumisade oli yhtiön tiedossa, joten siihen on varauduttu kaikin mahdollisin keinoin.

– Mahdollisuuksien mukaan vaurioituneiden sähköverkkojen korjaukset ovat koko ajan käynnissä. Jos sääolosuhteet aiheuttavat hengenvaaraa korjaajille, silloin emme voi tietenkään heitä päästää työhön.

Päivän mittaa runsas lumentulo sekä erityisesti tykkylumi on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen ongelmia.

– Tykkylunta on kertynyt sähkölinjojen ilmajohdoille sekä puihin, jotka ovat kaatuneet sähkölinjojen päälle.

Pahin edessä

Lumisateen on ennustettu hellittävän pahiten tuhoja kärsineillä alueilla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, iltaan mennessä. Pakkasen myötä tilanne ei kuitenkaan helpotu.

– Puissa oleva lumi on uhkana, sillä ilman kylmentyessä tykkylumi jää kiinni puuhun. Lumen painosta puut saattavat alkaa taipumaan ja kaatua sähkölinjojen päälle, joka aiheuttaa sähkökatkoja.

Tuominen kertoo, että tällä hetkellä helikopterit ovat valmiudessa lentoonlähtöön heti sääolosuhteiden ja valaistuksen sen salliessa.

– Lähdemme heti, kun mahdollista, tarkastamaan verkkoa alueella ja kartoittamaan linjojen kuntoa sekä linjojen ylle taipuneita puita. Näin voimme ennaltaehkäistä uusien vikojen syntymistä kartoittamalla alueita, joissa ei ole ollut vielä katkoja, mutta joissa puihin jäätyvä lumi on uhkana.

***

Tältä se näytti! Katso videolta, millaista liikenne oli Helsingissä iltapäivällä:

0:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.