Mainos

Sähkötupakan ainesosat tuntemattomia, tavoille oppii kyllä

Nestehöyryä sisältävä sähkösavuke on noussut suosituksi tupakkavalmisteeksi erityisesti tupakointia lopettavien ja nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeita myydään tavallista tupakkaa terveellisempänä vaihtoehtona, vaikka tuotteen vaikutuksista ei ole vielä tutkimustuloksia.

Sähkötupakka

Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tavallista tehdasvalmisteista savuketta muistuttava laite. 

Useimmiten laite koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta. Joissakin malleissa on lisäksi värillinen led-valo, joka saa laitteen näyttämään palavalta savukkeelta.

Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä.

Sähkösavukkeesta on olemassa nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita sekä eri makuvaihtoehtoja.

 Lähde: THL

– Sähkösavukkeet ovat ongelmallisia monella tapaa. Terveysvaikutuksia ei vielä tarkalleen tunneta ja lääketiede suhtautuu uuteen tuotteeseen varovasti, professori Kari Reijula Työterveyslaitokselta kertoo.

Sähkösavukkeita on markkinoitu myös apukeinona tupakoinnin lopettamiseen. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole suoraa näyttöä siitä, että sähkötupakat auttaisivat tupakasta vieroittamisessa.

– Nykyisen tietämyksen valossa sähkösavukkeiden käyttö ei ole suositeltava keino tupakoinnin lopettamiseksi.

– Tutkimusten mukaan moni sähkösavukkeita polttava käyttää niitä tavallisen tupakan rinnalla. Joten näyttää, ettei lopettaminen sähkötupakan avulla täysin onnistu, pohtii Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Antero Heloma.

Nesteiden sisällöistä ei säädöksiä

Sähkösavukkeiden nestepatruunoiden ainesosia on tutkittu jo vuosia. Nestepatruunoiden sisällöstä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, sillä myynnissä olevat tuotteet ovat peräisin eri valmistajilta. Nesteiden ainesosiin ei ole olemassa erillisiä säädöksiä.

– Nestepatruunoiden vaikutus voi olla höyrystyneenä aivan erilainen kuin nestemäisessä muodossa. Nesteistä on löydetty terveydelle haitallisia aineita, mutta kaikissa sähkösavukkeissa niitä ei välttämättä ole.

– Ongelma on se, että kuluttaja ei tiedä, mitkä nesteet ovat täysin turvallisia. Tuotteissa ei ole minkäänlaisia selosteita nestepatruunoiden sisällöstä, joten ei voi täysin tietää, mitä mikäkin neste sisältää, Heloma varottaa.

Sallittu myös alaikäisille

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Antero Heloma on erityisen huolestunut sähkösavukkeiden suosiosta nuorten keskuudessa.

– Sähkötupakan polttaminen on pahasta siksi, että se opettaa nuoren tupakoinnin tapaan. Nuori voi siirtyä perinteiseen tupakointiin, koska tapa on opittu.

Vaikka suurin osa jälleenmyyjistä on asettanut sähkösavukkeiden ostamisen ikärajaksi 18 vuotta, lainsäädäntö ei silti kiellä sähkösavukkeiden myyntiä alaikäisille.

– Jälleenmyyjät ovat asettaneet omasta päätöksestä sähkösavukkeiden myynnille ikärajan. Haluavat varmaan näyttää, että ovat vastuullisia, kun eivät myy tuotteita nuorille, Heloma sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.