Sähköpyörän omistaja, muista tökätä menopeliisi aika ajoin myös usb-tikku! "Päivityksiä tulee suhteelliseen tiiviiseen tahtiin"

Polkupyörät kesäkuntoon - liikkeelle sähköllä vai ilman? 7:47
Polkupyörämekaanikko vieraili Huomenta Suomessa: Tällaista huolenpitoa vaatii sähköavusteinen pyörä!

Kevään tullessa sähköpyörät kiinnostavat jälleen. Polkupyörämekaanikon mukaan sähköavusteinen ajokki on varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi mopolle tai kesäautolle. Perushuollon lisäksi pyörien ohjelmistopäivitykset on syytä pitää ajan tasalla.

Viime kesän ennätyshelteet ovat yksi todennäköinen syy siihen, että ihmiset ovat heränneet entistä innokkaammin sähköpyörien hankintaan, sanoo Fillarifiilarin polkupyörämekaanikko Oula-Heikki Rantanen.

– Jokaista viime vuonna myytyä sähköpyörää vastaan tulee todennäköisesti kahdelle vastaavalle kysyntää. Nyt ne todella kiinnostavat ihmisiä, hän sanoo.

Sähköavusteisten pyörien hintahaarukka liikkuu 3 500–5 000 eurossa. Rantasen arvion mukaan 2 000 euroa on minimihinta hyvälle menopelille. Sähköpyörä voi olla kenties perheen nuorelle hyvä vaihtoehto mopolle tai kesäautolle.

– Mopoon verrattuna ehdottoman näppärä laite. Kuljetuskapasiteettia on, voi laittaa harrastusvälineitä kyytiin. Lisäksi voi tulla neljältä aamuyöllä kotiin ilman, että vanhemmat heräävät, Rantanen sanoo.

Ketjujen rasvaaminen kannattaa läpi vuoden

Niin sähköavusteiset kuin perinteisetkin polkupyörät vaativat huolenpitoa, etenkin keväisin.

– Kesä sillä pyörällä ajetaan ja syksyn tullen se jätetään jossain vaiheessa kuraisena talliin lojumaan. Saattaa sitten olla, että viimeisestä ketjujen rasvaamisesta on syksyllä aikaa ja märät, hiekkaset ketjut näyttävät keväällä aika pahalta, kuvailee Rantanen.

Pyöräliikkeet myyvät palvelunsa usein vuosihuoltona. Sähköpyörien vuosihuoltoihin tulee pieni lisähinta ja ajokit vaativat myös aika ajoin ohjelmistopäivityksiä.

– Järjestelmä voidaan päivittää eli usb-tikku kiinni, ja ihan kuten muutkin laitteet nykyään päivitetään. Ohjelmistopäivityksiä tulee suhteellisen tiiviiseen tahtiin.

Pyörälle kuin pyörälle kotona ketjujen rasvaaminen on helpoin säännöllinen toimenpide. Myös renkaiden ilmanpaineiden kuukausittainen varmistaminen on suositeltava teko.

– Sisärenkaat laskevat vähän ilma lävitse jatkuvasti, kun keväällä lähdetään liikkeelle. Renkaan rakenne on sen verran jykeä, että sormella painamalla sitä ei edes tunne. Kropan kanssa painoa satulalle ja katsoo meneekö rengas lyttyyn, mekaanikko neuvoo.

Pyörähuoltamoissa pitää kiirettä 1:57
Kevät on pyörähuoltamoille kiireisintä sesonkiaikaa. Katso videolta lisää!

Lue myös:

    Uusimmat