Sähköpotkulaudat riski näkövammaisille – näin apulaispormestari Sinnemäki selvisi silmät sidottuina Helsingin kaduilla

7:39
Katso, miten Helsingin apulaispormestari Sinnemäki suorituu haasteesta liikkua kaupungilla silmät sidottuina

Millainen riski sähköpotkulaudat ovat henkilöille, jotka liikkuvat liikenteessä ilman yhtä aistia? Näkövammaisten liitto haluaa nostaa asiaa esille.

Sähköpotkulaudat ovat herättäneet paljon keskustelua viime aikoina turvallisuuden vuoksi. Näkövammaisten liitto on myös asiasta huolissaan. Turvallisuusriski kasvaa heikkonäköisillä tai sokeilla sähköpotkulautojen takia.

Riskeinä ovat muun muassa potkulautojen pysäköinti ympäri kaupunkia esimerkiksi keskelle katua tai niillä ajaminen jalkakäytävillä.

Näkövammaisten liiton erityisasiantuntijan Veera Florida-Rajalan mukaan tilanteita on hankala ennakoida. Hänellä on asiasta itse kokemusta näkövammaisuuden vuoksi.

– Kun sähköpotkulautailija saa päähänsä ajaa jalkakäytävällä, enkä pysty ennakoimaan sitä, se on normaalissa tilanteessa todella pelottavaa.

– On jokaisen ihmisoikeus liikkua turvallisesti kaupunkiympäristössä, mutta sitä ei täysin huomioida ja se unohdetaan todella usein.

Nopeusrajoitukset ja viralliset pysäköintipaikat?

Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg toivoo muutosta sähköpotkulautojen pysäköintiin.

Sylbergin mukaan Näkövammaisten liitto on yrittänyt saada parempia käytäntöjä aikaan pysäköinnin suhteen useamman vuoden ajan "valistaen positiivisesti" potkulautayrityksiä.

– Se ei johtanut mihinkään. Nyt olemme kaupungille ja liikenneministeriölle asettaneet toiveita, jotta saisimme vahvempaa lainsäädäntöä.

Viralliset pysäköintipaikat ja nopeusrajoitukset auttaisivat näkövammaisten turvallisuutta liikenteessä.

Kiristys lainsäädännölle?

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoo, että kaupunki on pyrkinyt käymään yrityksien kanssa keskusteluja läpi, millaisia käytäntöjä heillä on.

– Viime kädessä Suomessakin joudutaan miettimään sitä, kiristyykö lainsäädäntö lautojen osalta niin kuin monissa paikoissa on myös.

Videolla Sinnemäki pääsee itse kokeilemaan, miltä tuntuu liikkua kaupungilla ilman näköaistia.

– Se tuntui vaikealle, Sinnemäki kommentoi testausta.

Katso yllä olevasta haastattelusta, miten Helsingin apulaispormestarilta sujui Helsingin keskustassa kulku ilman näköä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja