Sähkön kokonaiskulutus kääntyi Suomessa laskuun

Näin suomalaiset ovat säästäneet tänään sähköä 1:58
Katso myös: Näin kansalaiset ovat säästäneet sähköä hintahuipun aikaan

Suomen sähkönkulutus on vähentynyt viime vuonna hieman yli kaksi prosenttia vuodesta 2022, kertoo Energiateollisuus ry.

Sähkönkulutusta alensi teollisuuden sähkönkulutuksen väheneminen peräti kuudella prosentilla. Muiden tahojen kuin teollisuuden – mukaan lukien muun muassa kotitaloudet, palveluelinkeinot ja maatalous – sähkönkulutus kasvoi viime vuonna 0,4 prosenttia.

Sähkön tuotanto kasvoi Suomessa viime vuonna 13 prosenttia tuulivoiman lisääntymisen ja Olkiluoto 3:n valmistumisen myötä.

Tuulivoiman tuotanto kasvoi viime vuonna 25 prosenttia, kun vuoden 2022 puolella pystytetyt voimalat olivat täydessä tuotannossa.

Ydinvoiman tuotanto kasvoi viime vuonna Olkiluoto 3:n valmistumisen siivittämänä 35 prosenttia.

Kulutuksen väheneminen ja tuotannon kasvu johtivat siihen, että tuontisähkön tarve väheni Suomessa merkittävästi. 

Nettotuonnin osuus Suomen sähkönkulutuksesta oli viime vuonna 2,2 prosenttia, kun vuonna 2022 sen osuus oli vielä 15,3 prosenttia.

Sähköntuotanto lähes päästötöntä

Ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli viime vuonna 41 prosenttia. Vesivoiman osuus oli hieman alle 19 prosenttia, ja tuulivoiman osuus oli hieman yli 18 prosenttia.

Biomassan osuus sähköntuotannosta oli 13 prosenttia.

Kivihiilen osuus sähköntuotannosta oli viime vuonna 2,5 prosenttia. Maakaasun osuus jäi 0,8 prosenttiin ja öljyn osuus 0,2 prosenttiin.

Aurinkovoiman tuotanto kasvoi viime vuonna peräti 65 prosenttia, mutta sen osuus kokonaistuotannosta oli edelleen vähäinen, vain 0,8 prosenttia. Tänä vuonna aurinkovoiman osuus nousee yli prosenttiin tuotannosta, Energiateollisuudessa ennustetaan.

Päästöttömän tuotannon osuus oli viime vuonna 94 prosenttia kokonaistuotannosta. Sähköntuotannon päästöt vähenivät viime vuonna 38 prosenttia edellisvuotisesta.

Vuonna 2022 hiilidioksidineutraalin tuotannon osuus oli 89 prosenttia kokonaistuotannosta.

"Puhdas siirtymä otti jättiharppauksen"

Vuodesta 2010 alkaen sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet Energiateollisuuden mukaan 87 prosenttia.

– Puhdas siirtymä otti jättiharppauksen viime vuonna. Sähkömme on jo lähes kokonaan ilmastoneutraalia, ja samalla sähkön hintataso on tukkumarkkinoilla pudonnut energiakriisiä edeltäneelle tasolle, toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo Energiateollisuus ry:n tiedotteessa.

– Päästöttömän sähkön tuotantoa voidaan lisätä mittavasti, ja samalla houkutella Suomeen teollisia investointeja ja saada niiden myötä uutta vientiä, työpaikkoja ja hyvinvointia, Leskelä jatkaa.

Teollisuuden vähentynyt sähkönkulutus heijastelee Energiateollisuuden mukaan teollisuuden kehnoa suhdannetilannetta.

Metsäteollisuudessa sähkönkulutus väheni viime vuonna peräti kahdeksan prosenttia. Metallinjalostuksessa pudotusta oli lähes viisi prosenttia ja kemianteollisuudessa yli kolme prosenttia.

– On syytä toivoa, että suhdanne virkistyy, vienti alkaa vetää, ja että tänne saadaan houkuteltua myös ulkomaisia investointeja. Energiantuotanto ei ole kasvun pullonkaula, vaan mahdollistaja, Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat