Riikka meni äärimmäisyyksiin sähkön säästämiseksi "mustana perjantaina", säästi yli 200 euroa – "Ei jaksaisi montaa päivää"

Sähkö oli historiallisen kallista viime perjantaina – näin lahtelainen Riikka ja hyvinkääläinen Paula säästivät 2:01
Katso video: Sähkö oli historiallisen kallista viime perjantaina – näin lahtelainen Riikka ja hyvinkääläinen Paula säästivät

MTV Uutiset kertoi viime viikolla Lahdessa asuvasta Riikka Salokanteleesta, joka otti sähkön säästämisen tosissaan viime viikon perjantaina, kun pörssisähkö maksoi kalleimmillaan 2,35 euroa kilowattitunnilta. Nyt hän ja hänen puolisonsa kertovat säästäneensä toimillaan yli 200 euroa.

Takkatuli loimusi lahtelaisessa omakotitalossa perjantaina, jossa sähkölämmitys oli säädetty minimiin. Verannalla olevan joulukuusen vesi oli jäätynyt ja talon asukasta, Riikka Salokannelta huoletti putkien jäätyminen. Virta oli otettu pois päältä valoista, jääkaapista, pakastimesta sekä kaikista muistakin sähkölaitteista.

Ilta vietettiin kynttilän valossa korttia pelaten ja uutisia katsottiin edellisyönä ladatusta matkapuhelimesta. Vessassakin käytiin otsalampun valossa.

Lisäksi Salokanteleen puoliso valvoi yöllä lisäten puita varaavaan takkaan ja puukattilaan.

– Ei kyllä montaa päivää jaksaisi niin totaalisesti säästää sähköä, Salokannel myöntää.

Säästöä yli 200 euroa

Äärimmilleen viedyt säästötoimenpiteet kannattivat, sillä omien laskentojensa mukaan Salokannel ja hänen miehensä säästivät ainakin 217 euroa päivän sähkölaskussa.

MTV Uutiset ovat nähneet dokumentteja Salokanteleen talouden sähkönkulutuksesta. 

Sähkön hinta oli kovimmillaan viime perjantaina 5. tammikuuta, jolloin Salokanteleen ja hänen miehensä kodin sähkönkulutus oli 16,18 kilowattituntia. Edellisenä päivänä, torstaina 4. tammikuuta heidän kulutuksensa oli 190,24 kilowattituntia, mikä vastaa heidän normaalia kulutustaan talvikuukausina.

Perjantain sähkölasku oli lopulta noin 19 euroa.

Salokannel kertoo itsekin yllättyneen, kuinka paljon sähköä ja rahaa säästyi.

– Oli itsellenikin yllätys, että meni noinkin hyvin. Siinä oli niin paljon epävarmuustekijöitä, hän sanoo viitaten esimerkiksi puukattilaan, joka on varalämmitysjärjestelmä talon kellarissa.

– Ei osattu käyttää sitä aiemmin. Saimme lopulta asennusfirman edustajan kiinni ja yhdessä mieheni kanssa vääntelimme vipuja oikeaan suuntaan, ja se kannatti, Salokannel iloitsee.

Sähkönsäästötoimia tehty pitkän ajan tähtäimellä

Salokannel asuu yhdessä miehensä kanssa vuonna 1947 rakennetussa omakotitalossa. Taloon on tehty useita remontteja energian säästämiseksi. 

Lahtelaispariskunta oppi sähkönsäästämisen kantapään kautta, sillä viime talvena sähkölasku oli pahimmillaan yli 1000 euroa kuukaudessa.

Ikkunat on vaihdettu, öljylämmitys purettu ja korvattu varalämmitysjärjestelmäksi tarkoitetulla puukattilalla. Aurinkopaneelit lepäävät katolla, ja ilmalämpöpumppu kierrättää lämpöä pattereihin.

Remonteista huolimatta normaalilla kulutuksella viime viikon perjantain sähkönhinnoilla Salokannel arvioi, että päivän sähkölasku olisi ollut jopa 350 euroa. 

Yksi takapakki sähkönsäästöön liittyi, sillä eteisen yhteydessä olevan suihkutilan putket jäätyivät. Pakkasen hellittäessä putket palautuivat toimintaan, mutta Salokannel on huolissaan niiden kestävyydestä jatkossa.

– Ei alettu perjantaina sulattamaan putkia, mutta lauantaina veimme kylpyhuoneeseen lisäpatterin ja sulatimme niitä myös hiustenkuivaimen avulla.

Putket saatiin toimimaan, mutta putkien jäätyminen haurastuttaa niitä ja hajoamisriski kohoaa.

"Maanantaina oli voittajafiilis"

Salokannel ja hänen miehensä joutuivat jännittämään viikonlopun yli, paljonko sähkölasku perjantailta tulee olemaan, koska sähköyhtiö ei päivitä kulutustietoja viikonloppuisin.

Kun maanantaina tieto tuli, mielen valtasi voittajafiilis.

– Viikonlopun ajan mietimme, olemmeko onnistuneet säästämään sähköä ja osasimmeko käyttää puukattilaa. Perjantai tuntui ikään kuin haasteelta, että missä kaikessa voimmekaan säästää?

– Kun maanantaina luvut tulivat, tuli voittajafiilis ja tunne, että kyllähän tästä selviää, Salokannel iloitsee.

Salokanteleelle perjantai oli kuin testi varautumisen kannalta, esimerkiksi pidemmän sähkökatkon varalta.

– Teemme myös pienen toimintatavan muutoksen ja käytämme jatkossa puukattilaa matalammalla kynnyksellä.

Katso alla olevalta videolta, miten Riikka Salokannel ja hänen puolisonsa säästivät sähköä perjantaina!

Lahtelainen omakotitaloasuja Riikka joutui koviin säästökeinoihin välttääkseen satojen eurojen sähkölaskun 3:42
Tältä näytti lahtelaisessa omakotitalossa sähkönsäästötalkoissa – jääkaappi ja pakastin tyhjennetty

Lue myös:

    Uusimmat