Sähköautojen ykköshyöty nollattiin: "Päästöt verrattavissa koko merenkulkutoimialaan – rahtiliikenne mukaan lukien"

Jaguarin sähköauton mainos kuvattiin Suomessa 1:06
Jaguarin sähköauto I-Pacen mainos kuvattiin Suomessa.

Lähes puolet kaikista viime vuonna myydyistä autoista oli katumaastureita. Eikä vain meillä Euroopassa, vaan koko maailmassa. Niiden suosio kuitenkin valitettavasti nollaa sähköautojen päästöhyötyjä.

Energiaan liittyvät päästöt laskivat maailmassa koronapandemian ansiosta viime vuonna arviolta seitsemällä prosentilla ja kaikissa kategorioissa paitsi yhdessä. Katumaasturien hiilidioksidipäästöt nousivat 0,5 prosenttia, arvioivat Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tutkijat Laura Cozzi ja Apostolos Petropoulos hiljattain julkaistussa kommentissaan.

Katumaasturien arvioidaan vuonna 2020 nielleen 5,5 miljoonaa barrelia öljyä päivittäin. Taustalla on automallin kasvava suosio.

– Katumaastureiden päästöt ovat verrattavissa koko merenkulkutoimialaan, kansainvälinen rahtiliikenne mukaan lukien, Cozzi ja Petropoulos kirjoittavat.

Vähäisempi autoilu pudotti toki myös katumaasturien tuottamia päästöjä, mutta niiden kasvava määrä poisti tämän hyödyn. Sama vertaus pätee myös sähköautojen kohdalla.

– Arviomme, että sähköautojen osuuden lisääntymisen tuoma vähennys öljyn kulutuksessa, 40 000 barrelia päivässä, nollautui täysin katumaasturimyynnin kasvulla.

Katumaasturit janoisia myös sähköisinä

Globaalissa automarkkinassa katumaasturien osuus kasvoi viime vuonna kolmella prosenttiyksiköllä jo 42 prosenttiin kaikista myydyistä autoista. Niistä 97 prosenttia oli polttomoottoriajoneuvoja. Kokonaismäärä on kasvanut huimasti vuosikymmenessä. Vuonna 2010 maailmassa oli alle 50 miljoonaa katumaasturia, kun viime vuoden lopulla niitä arvioidaan olleen yli 280 miljoonaa.

Katumaasturit kuluttavat keskimäärin 20 prosenttia enemmän energiaa kilometriä kohden kuin keskikokoinen auto. EU:ssa ja Intiassa lukema on 10 prosenttia, mutta Yhdysvalloissa autojen keskimääräinen koko on suurempi ja kulutuslisä noin 30 prosenttia, IEA analysoi.

Katumaasturit ovat resurssisyöppöjä myös sähköisinä. IEA:n mukaan sähkömaasturi tarvitsee keskimäärin 22 prosenttia tavallista henkilöautoa suuremman akun, mikä puolestaan tarkoittaa suurempaa raakamateriaalien, kuten litiumin, nikkelin ja koboltin tarvetta.

Yhteensä automyynti kutistui alustavien arvioiden mukaan 14 prosentilla. Sähköautojen myynti kasvoi ensimmäisen 11 kuukauden aikana 50 prosentilla tai 850 000 autolla.

Lue myös:

    Uusimmat