Saatko liian vähän kuitua? Näillä keinoilla lisäät sitä joka ateriaan

Onko ruokavaliosi tarpeeksi kuitupitoinen? Jos vastaus on ei, kannattaa ehkä lisätä lautaselle kuitupitoisia ruokia. Lue, miten se onnistuu!

Ravintokuitu on jotain, mitä keho ehdottomasti tarvitsee, mutta mitä ei välttämättä tule syötyä tarpeeksi. Jos ruokavaliosta uupuu tarvittava määrä kuitua, eli päivittäin vähintään 25 grammaa, voi seurauksena olla esimerkiksi ummetusta. Myös verensokeria on vaikea pitää tasaisena, sillä ruokahalu heittelee taatusti ilman kuitua – se kun pitää olon kylläisenä ja ruoansulatuksen kunnossa. Lue siis, mistä ruoista saat kuitua runsaasti ja miten sen saantia voi lisätä!

Näissä ruoissa on paljon kuitua:

Palkokasvit: kuten herneet, linssit, mustapavut ja limanpavut.

Vihannekset: kuten artisokka, parsakaali ja ruusukaali.

Marjat: kuten vadelmat ja mustikat.

Hedelmät: kuten avokado ja päärynä.

Viljat: kuten täysjyväpasta, ohra ja kaurapuuro.

Näin lisäät ovelasti kuitua kaikkiin ruokiin:

Lisää pellavansiemeniä esimerkiksi smoothieisiin, jogurttiin ja leivonnaisiin. Voit kokeilla myös leivittää kanan tai kalan niillä. Kahdessa ruokalusikallisessa pellavansiemeniä on 3,8 grammaa kuitua ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.

Chia-siemenissä on huikeat 5,5 grammaa kuitua per ruokalusikallinen. Kun ne laitetaan veteen, muodostuu niistä geeli, joka sopii vaikkapa smoothieiden sakeuttamiseen, terveellisiin vanukkaisiin tai kananmunien korvaamiseen kakuissa ja kekseissä.

Pinaatissa ja porkkanassa ei ole aivan niin paljon kuitua kuin monissa muissa vihanneksissa, mutta ne on helppo pilkkoa tai raastaa moniin ruokiin. Kokeile lisätä pinaattia tai porkkanaraastetta esimerkiksi banaanileipään, pirtelöihin, munaruokiin tai vaikkapa pizzapohjaan.

Yleiskoneet ja kuitu ovat hyvä yhdistelmä. Soseuta keitettyjä vihanneksia ja lisää niitä kastikkeisiin ja patoihin tai korvaa riisi pieniksi pilkotulla kukkakaalilla.


(MTV3)

Lähde: Greatist

Lue myös:

    Uusimmat