Mainos

Säässä jälleen täyskäänne – aikaiselle kevään tulolle hyvästit: "Kylmä ilma on tullut melko lailla jäädäkseen"

Käänne johtuu siitä, että nyt ilmaa alkaa virrata uudesta suunnasta. Tähän mennessä ilmaa on virrannut lauhalta Atlantilta päin ja Föhn-tuuli on nostanut lämpötilan vuodenaikaan nähden korkealle.

Ilmaa alkaa tulla nyt pohjoisesta päin. Kylmän ilman etureunassa on todella hajanainen sadealue, joka liikkuu nyt maan etelä- ja keskiosan yli. Hajanainen sadealue näkyy pilvisyytenä, satunnaisina lumihiutaleina ja mahdollisina sateina.

– Pakkasraja on vielä Tampereen korkeudella, mutta päivän aikana se etenee kohti etelää. Huomenna perjantaina pakkasta on jo koko maassa, etelässä viitisen astetta ja Lapissa mennään yli kymmenen pakkasasteen, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Kyse ei kuitenkaan ole normaalia kylmemmästä säästä, jos verrataan tulevia pakkaslukemia vuosien 1981-2010 vertailujaksoon.

– Nyt on ollut lämpöisempää kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Nyt aletaan liikkua vuodenaikaan nähden normaalia lämpötilaa kohti ja ehkä pikkaisen alapuolelle.

Talvinen sää koko maassa

Rinteen mukaan tulossa olevat lämpimät pätkät ovat hetkellisiä ja vain etelässä.

– Kylmä ilmamassa jaksaa palloilla kokonaisen viikon Suomen päällä. Eteläänkin tulee vielä valkoinen maa.

Etelä-Suomessa lumi, vesi ja räntä ovat kaikki mahdollisia. Seuraavat kymmenen päivää näyttävät talvisilta koko maassa.

– Aluksi näytti siltä, että kevät tulee aikaisin tänä vuonna. Kyllä se nyt vähän viivästyy.

Kevään alkua ei voida vielä ennustaa

Terminen kevät saadaan käyntiin, jos lämpimiä päiviä lasketaan kaksi viikkoa putkeen. Yksittäisissä pisteissä laskuri oli jo lähtenyt käyntiin.

– Laskurit nollaantuvat nyt. Kevät tulee silti aina ennemmin tai myöhemmin.

Keskimäärin Suomessa kevät alkaa etelä- ja lounaisrannikolla ennen maaliskuun 26. päivää ja pohjoisempana huhtikuun aikana. Viime vuonna kevät alkoi etelässäkin vasta 4.4.

– Kaivattua keväistä käännettä ei vielä näy, kylmä ilma on tullut melko lailla jäädäkseen. Jos ollaan aikataulussa keskiarvoon verrattuna, on vielä mahdollista, että kevät alkaisi jo maaliskuussa, Rinne miettii.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja