Saarikko huolissaan asuntolainojen korkojen noususta, arvostelee vasemmistoa omistusasujien leimaamisesta hyväosaisiksi

Korot jatkavat nousuaan, miten kansa selviää lainoistaan? OP:n pääjohtaja MTV:n haastattelussa 5:52
Katso myös: Korot jatkavat nousuaan, miten kansa selviää lainoistaan? OP:n pääjohtaja MTV:n haastattelussa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) selvityttää ministeriössään asunto-, korko- ja lainamarkkinoiden muutosta ja sitä, mitä toimia tarvitaan. Saarikko sanoo olevansa huolissaan asuntolainojen korkojen nousun vaikutuksesta.

Selvitys tehdään seuraavan hallituksen neuvotteluja varten, Annika Saarikko kirjoittaa blogissaan.

Saarikon mukaan Suomi ei voi ajautua tilanteeseen, jossa iso joukko perheitä joutuu myymään kotinsa, koska he eivät selviä korkomenoista, tai jossa asunto-osakeyhtiöitä ajautuu laajasti ongelmiin sen vuoksi, etteivät osakkaat kykene maksamaan vastikkeitaan.

– Monessa asuntovelkaisessa perheessä odotetaan nyt kauhulla seuraavaa korontarkistuspäivää. Suomalaiset kotitaloudet ovat kyllä varautuneet talouden shokkeihin, mutta nyt niitä vyöryy päälle kerralla useampia, hän kirjoittaa.

Saarikko muistuttaa, että asuntolainojen korkojen vähennysoikeus poistettiin asteittain matalien ja nollakorkojen oloissa. Nykyistenkin korkojen taso on vielä varsin kohtuullinen.

– Se mikä voi taloustieteilijöiden katsantokannasta näyttää kohtuulliselta voi tavallisen ihmisen arjessa olla ylitsepääsemätöntä, etenkin yhdistettynä muun kustannusten nousun kanssa, Saarikko perustelee huoltaan.

Kuka on yhteiskunnassa hyväosainen ja kuka ei?

Saarikko kertoo lisäksi olevansa ”hämmentynyt” Sanna Marinin (sd.) kommenteista, joissa asunnon omistajat määriteltiin yhteiskunnan hyväosaisimmiksi.

– Tätä laajaa suomalaisten joukkoa maan vasemmistopuolueet Marinin johdolla surutta määrittävät yhteiskunnan hyväosaisimmiksi, suurten asuntojen ja suurien lainojen joukoksi. 

– Heitäkin joukossa on, mutta kyllä liki miljoonan asuntovelallisen keskuudessa on hyvin monta arkitodellisuutta – eivätkä kaikki heistä ole erityisen hyväosaisia. Valtaosa heistä on maatamme rakentavia työssä käyviä ihmisiä, jotka haluavat pärjätä palkallaan, Saarikko kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat