Hallitus ei pysty katkaisemaan hintojen nousua – Saarikko: "Pitää varmistaa, ettemme omilla toimillamme syvennä hintojen nopeaa nousua"

Valtiovarainministeriö aloitti tänään neuvottelut ensi vuoden budjetista. 

Valtiovarainministeriö aloitti tänään budjettineuvottelut valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla.

Budjettia sorvataan vaikeassa tilanteessa, sillä inflaatio kiihtyy, korot nousevat, valtion velka kasvaa ja myös taantuman uhka siintää horisontissa. Suomea saattaa talvella lisäksi uhata energiakriisi.

Saarikko kommentoi aikaisemmin tänään tilanteen olevan totinen.

– Kesän aikana ennusteet ja arviot ovat kääntyneet huonompaan suuntaan, niin meillä kuin muuallakin. Euroopassa soditaan ja sodalla on hintansa: ei pelkästään karmeat teot Ukrainassa, vaan myös kohonneet hinnat ruuassa, energiassa ja muualla. Huoli talouden synkkenemisestä on todellinen, Saarikko sanoo.

Saarikko pidättäytyvä suuriin veronkevennyksiin

Saarikko kertoi iltapäivällä budjettineuvotteluiden tilanteesta. Hän halusi muistuttaa suomalaisia, että vaikka historiallisen poikkeukselliset ajat edelleen jatkuvat, tulemme tästäkin taloudellisesta tilanteesta selviämään. 

Saarikon mukaan kenelläkään ei ole nyt varmoja vastauksia ja kaikkia vaihtoehtoja esimerkiksi verotuksen suhteen arvioidaan. Suuriin veronkevennyksiin Saarikko kuitenkin suhtautuu pidättäytyvästi, koska ne saattaisivat nostaa inflaatiota. 

Saarikko puolsi puheessaan työmatkavähennystä, josta olisi apua autoileville kansalaisille polttoaineen hinnan noustessa.

– Emme pysty tekemään ratkaisuja, jotka poistaisivat hintojen nousujen kehityksen. Se meidän pitää varmistaa, ettemme ainakaan itse omilla toimillamme syvennä hintojen nopeaa nousua, Saarikko kertoo.

Huoli lapsiperheistä ja sähkön hinnasta

Saarikko nosti hintojen nousuun liittyen tärkeänä teemana lapsiperheiden tilanteen. Suomen alhainen syntyvyys parani hieman koronapandemian aikana, mutta se on tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen.

– Tämä maa tarvitsee lapsia, heissä on toivo ja tulevaisuus ja siksi perheiden arjesta on tärkeää pitää huolta.

Toinen tärkeä teema on sähkömarkkinoiden hankala tilanne. Edessä siintävä talvi ja nouseva sähkön hinta koskettaa kaikkia suomalaisia.

– Tulen pyytämään valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkakuntaa jatkamaan työtä lähiviikkoina löytääkseen parhaat mahdolliset keinot sähkön hinnan nousuun liittyviin riskeihin, Saarikko sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat