Saana, 16, perusti kesätyön itselleen – letittelee asiakkaiden hiuksia joensuulaisella kävelykadulla: "Ei siinä välttämättä kerkeä pitämään taukoa"

Joensuulainen Saana, 16, perusti itselleen kesätyön kävelykadulle. Hän tekee lettejä asiakkailleen. – Tässä on pysähtynyt paljon ihmisiä, joiden päähän ei edes saa lettejä, mutta hekin ovat olleet todella innoissaan, Saana sanoo.

Oikeastaan idean Saanan kesätyöstä keksi ensimmäisenä hänen opettajansa. Kun Saana, 16, teki ystävilleen lettejä, opettaja vinkkasi, että hän voisi laskuttaa tekemistään lettikampauksista – ovathan ne niin kauniita.

– Vastasin, että en tiedä, Saana hymyilee.

Pian ideasta kuuli isäkin. Hän innostui: sellainen yrityshän olisi hyvä, jossa Saana tekisi lettejä rahaa vastaan.

– Yhtäkkiä isä ottikin sen todella tosissaan, Saana muistelee.

Hän oli kyllä hakenut muitakin kesätöitä, mutta ajatus ryhmähaastatteluihin joutumisesta ahdisti. Ongelma ratkesi kuin itsestään, kun haastattelukutsua ei lopulta tullutkaan.

Isä ehdotti lettien tekemistä kesätyöksi ja lupautui auttamaan tarvittavien lupien ja muiden käytännön asioiden kanssa. Saana suostui.

Afrikkalaiset pikkuletit oma suosikki

Saana ei oikeastaan muista, milloin on oppinut letittämään hiuksia.

– En edes tiedä, mistä tiesin, mutta kuitenkin osasin tehdä perusletin, hän pohtii.

Tavanomaista lettiä seurasivat pian ranskanletti ja hollantilainen. Saana katsoi YouTubesta letintekovideoita ja sai lettikirjan synttärilahjaksi äidiltään. Hänen suosikkinsa ovat afrikkalaiset pikkuletit. 

Niitä haluavat myös monet asiakkaat: moni haluaa letit pään sivulle niin, että muut hiukset jäävät auki. 

"Ei siinä välttämättä kerkeä pitämään taukoa"

Saanan toimipiste on Joensuun torin vieressä kävelykadulla.

– Olin alun perin syrjemmässä, mutta siellä ei liikkunut niin paljon ihmisiä, Saana sanoo.

Hän aloittaa työt yleensä kahdentoista aikaan ja jatkaa alkuiltaan asti.

– Kauniina päivinä, kun ei ole liian kylmä eikä kuuma, on ollut paljon asiakkaita. Ei siinä välttämättä kerkeä pitämään taukoa. Kun on tuulinen sää, ihmiset eivät pysähdy, kun on kylmä, Saana kuvailee.

"Eniten on kehuttu siitä, että olen uskaltanut tulla tähän"

Asiakkaiden suosikkeja ovat myös tavanomainen ranskanletti ja kaksi hollantilaista lettiä yhdessä. Nuori yrittäjäinto ihastuttaa niitäkin, joiden hiukset ovat kampausten tekoon liian lyhyet.

– Tässä on pysähtynyt paljon ihmisiä, joiden päähän ei edes saa lettejä, mutta hekin ovat olleet todella innoissaan, Saana sanoo.

– Olen saanut hyvää palautetta ja eniten on kehuttu siitä, että olen uskaltanut tulla tähän ja keksinyt idean.

Myös isä on edelleen tyttärensä yrityksestä innoissaan. Hän käy toisinaan päivisin katsomassa, miten Saanalla menee. Saana itse ei kuitenkaan haikaile kampaamoalalle.

– Tämä on niin kivaa, jotenkin en halua tehdä tästä työtä.

Lue myös:

    Uusimmat