Saako vappuna hurvitella alle 10 hengen porukassa turvavälejä kunnioittaen – ohjeistusta tulee sisäministeriön johdolla mutta lopputulos jää kansalaisten omalle vastuulle

Näin poliisi ja Helsingin kaupunki varautuvat vappuun – seuraa pormestarin tiedotustilaisuus suorana 17:36

Viranomaiset ovat hyvissä ajoin aloittaneet kansalaisten ohjeistamisen siitä, miten korona-ajan vappu kannattaa hoitaa.

Tiivistetysti sanottuna ohje on se, että juhlia saa, mutta olisi kiva, jos pysyisitte kaikki kotosalla.

Perinteisille juhlapaikoille, kuten Helsingin Ullanlinnanmäelle, Tampereen Koskipuistoon tai Turun Vartiovuorenmäelle, ei haluta ihmisiä edes pienissä porukoissa, koska niistä muodostuu nopeasti suuri määrä ihmisiä.

Ja alkoholin vaikutuksesta turvaväleistä saatettaisiin lipsua.

Sisäministeriön ohjeistuksessa muistutetaan, että kuka tahansa voi olla oireeton koronaviruksen tartuttaja. Virus tarttuu pisaratartuntana, joten suurten väkijoukkojen kokoontumiset voisivat kääntää tartuntamäärät nousuun.

- Kiitos koronaepidemian hidastumisesta Suomessa kuuluu kaikille yhteisvastuuta kantaville ihmisille. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin, jos isot ihmismassat kokoontuvat. Juhlatunnelmassa turvavälit ja hygieniaohjeet helposti unohtuvat. Tällöin tartuntaketjujen jäljittäminen jälkikäteen voi olla mahdotonta, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistuttaa sisäministeriön tiedotteessa.


Voiko pienellä porukalla rellestää?

Kiellettyä on toistaiseksi yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset. Alle kymmenen hengen kokoontuminen ei siis ole suoraan kiellettyä, mutta kansalaisten toivotaan pysyvän etäällä toisistaan.

– Kaikkien muidenkin tapaamisten tarpeellisuutta täytyy nyt harkita tarkkaan ja muistaa, että kaikissa kohtaamisissa suositellaan reilun metrin turvaväliä. Vaikka ihmiset kokoontuisivat vain oman perheen kanssa pienenä ryhmänä, useista ryhmistä muodostuu äkkiä isoja, satojen henkilöiden joukkoja, sisäministeriön ja poliisin Virtuaalivappu- verkkosivustolla kerrotaan.

Poliisin lähtökohtana on se, että se toimii tarvittaessa aluksi kehotuksin ja neuvoin. Poliisilla on myös toimivaltuudet määrätä väkijoukko hajaantumaan ja siirtymään sekä yksittäiset henkilöt poistumaan, jos kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat