Saako sähköpotkulaudan jättää lojumaan jalkakäytävälle? Viranomaisilta varoittava kannanotto – uhkana kovemmat otteet

Näin jalankulkijat kommentoivat sähköpotkulautoja 1:39
KATSO MYÖS: Oletko samaa mieltä? Näin jalankulkijat kommentoivat sähköpotkulautoja.

Viranomaiset muistuttavat tiedotteessaan, että sähköpotkulautaa ei saa pysäköidä minne ja miten sattuu. Virheellisestä pysäköinnistä voi seurata sakkoja.

Sähköpotkulaudat näyttävät tulleen jäädäkseen katukuvaan. Niiden pysäköiminen miten sattuu ja liikennesääntöjen vastaisesti on herättänyt keskustelua.

Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta muistuttaa liikennesäännöistä, jotka liittyvät kevyiden sähköajoneuvojen pysäköintiin. Sähköpotkulaudat ovat viralliselta nimeltään kevyitä sähköajoneuvoja, ja niiden pysäköintiä koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

– Ne tulee pysäköidä tien oikealle puolelle, mutta taajamassa on mahdollista pysäyttää ja pysäköidä tien vasemmalle puolelle myös kaksisuuntaiselle tielle, jos pysäköinti ei vaaranna eikä haittaa liikennettä, hän kertoo tiedotteessa.

Sähköpotkulaudan saa pysäköidä jalkakäytävälle

Monia voinut askarruttaa se, voiko kevyen sähköajoneuvon eli sähköpotkulaudan pysäköidä jalkakäytävälle. Erityisasiantuntija Marjo Immonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista antaa tähän vastauksen.

– Kyllä saa. Jalkakäytävälle ja pyörätielle saa pysäköidä samoin edellytyksin kuin fillarilla ja mopolla, Immonen kertoo tiedotteessa.

Tässäkin pitää tosin olla tarkkana.

Liikenteenohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Väylävirastosta muistuttaa, että kevyt sähköajoneuvo tulee pysäköidä jalkakäytävän ja pyörätien suuntaisesti ja mahdollisimman lähelle näiden reunaa. Sitä ei saa jättää keskelle jalkakäytävää tai pyörätietä eikä muutenkaan niin, että se vaarantaa turvallisuuden tai on liikenteelle haitaksi.

Jos pysäköit väärin, näin voi käydä

Jos sähköpotkulaudan pysäköi tieliikennelain vastaisesti, tätä arvioidaan joko pysäköintivirheenä tai liikennerikoksena. Tiedotteessa kerrotaan, että poliisi ja kunnallinen pysäköinninvalvonta voivat määrätä virheellisestä pysäköinnistä rangaistukseksi pysäköintivirhemaksun. 

Sakkoja voi koitua siitäkin, että kevyen sähköajoneuvon on pysäköinyt niin, että se on vaaraksi liikenteelle. Jos kevyen sähköajoneuvon virheellisestä pysäköinnistä aiheutuu vaaraa liikenteelle, voidaan kyseinen kulkupeli siirtää tieltä pois esimerkiksi varastoon.

Sähköpotkulautailijan pitää muistaa vastuunsa

Poliisi, Traficom ja Väylävirasto muistuttavat tiedotteessa, että tieliikennelain noudattaminen on kevyen sähköajoneuvon kuljettajan tärkeimpiä velvollisuuksia. Sähköpotkulaudalla huristelevan tulee lisäksi toimia kulloinkin vallitsevien olosuhteiden edellyttämällä huolellisuudella ja varovaisuudella. 

Viranomaistahot toivovat, että ihmiset miettisivät, mihin ja miten kulkupelinsä pysäköivät ja että kevyet sähköajoneuvot pistettäisiin parkkiin sääntöjen mukaisesti. Muuten voidaan joutua ryhtymään tiedottamista kovempiin toimenpiteisiin. 

Katso alla olevalta videolta, millainen sähköpotkulauta riivaa ihmisiä Roomassa.

Roomassa sähköpotkulautaongelma on saanut karut mittasuhteet: 98 prosenttia laudoista lojuu käyttämättöminä tientukkeina 2:33
KATSO VIDEO: Roomassa 98 prosenttia sähköpotkulaudoista lojuu käyttämättöminä tientukkeina.
c

Lue myös:

    Uusimmat