Kuinka kallista sähkö on ensi vuonna? Hintoja ennakoivat sähköfutuurit ovat laskeneet viime viikkoina reilusti

Sähköfutuurit antavat suuntaviivaa tulevan vuoden sähkön hintaennusteista. Muutaman viikon sisällä kevään hintoja koskevat ennusteet ovat laskeneet yli kolmanneksen.

Sähkön hinnan kehitykseen vaikuttavat monet tekijät, joista iso osa on vaikeasti ennustettavissa. Sähköfutuurit antavat viitekehyksen markkinoiden ennakoimasta hintakehityksestä.

Kun vielä 9. joulukuuta futuurien ennuste tammikuun sähkön hinnasta oli yli 40 senttiä kilowattitunnilta, joulukuun 23. päivänä tehty ennuste odottaa tammikuulle noin 30 sentin kilowattituntihintaa.

Tuoreimman sähköfutuureihin perustuvan ennusteen mukaan sähkön kuluttajahinnat laskisivat kesäkuuhun asti, jolloin hinta kävisi vajaassa 15 sentissä kilowattitunnilta.

Vuoden 2023 toisella puoliskolla hinta lähtisi talven lähestyessä jälleen nousuun, joskin loivempaan nousuun kuin tänä vuonna on nähty.

Sähkön hinta on altis esimerkiksi säätilan muutoksille sekä kysynnän että tuotannon kautta, mutta loppuvuodesta pörssisähkön päiväkeskihinta on ollut laskuvireinen.

Joulukuussa pörssisähkön hinta on tullut alas muun muassa odotettua leudompien sääolosuhteiden ansiosta. Kulutus on ollut pienempää, ja toisaalta tuulen määrä on vahvistanut tuulivoimatuotantoa.

Olkiluoto 3 -koekäyttöä on jatkettu joulun jälkeen. TVO kertoi, että laitosyksikkö liitettiin verkkoon hieman puolenyön jälkeen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 28. joulukuuta.

Heti alkuvuodesta se tulee kuitenkin olemaan kuukauden pois käytöstä. Silloin mitataan muiden voimalaitosten ja siirtoyhteyksien toimivuutta.

Tammi–helmikuu on Suomessa tyypillisesti sähkön kulutuksen huippuaikaa.

Näillä näkymin tilanne näyttää vakaalta, mutta muutoksia sähkön riittävyyteen ja hintaan voi tulla nopeasti, mikäli sääolot muuttuvat merkittävästi tai häiriöitä ilmenee tuotantolaitoksissa tai siirtoyhteyksissä.

Kuten viime viikkojen muutokset osoittavat, myös sähköfutuurit voivat muuttua nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat