Saako lisäprosentilla maksetut verot takaisin? Näin vastaa verottaja

Helena kerrytti neljässä vuodessa 30 000 euroa sijoittamalla – antaa vinkit 8:04
KATSO MYÖS: Helena kerrytti neljässä vuodessa 30 000 euroa sijoittamalla

Saako lisäprosentilla maksetut verot takaisin veronpalautuksina? Kysyimme verottajalta.

Jos palkkaa kilahtaa tilille odotettua enemmän, loppuvuonna voi odottaa ikävä yllätys. Kun tulot ylittävät verokorttiin merkityn tulorajan, loppuvuodesta veroa maksetaan lisäveroprosentilla. Se on selvästi perusveroprosenttia korkeampi. 

Mutta mitä lisäveroprosentilla maksetuille rahoille tapahtuu? Saako ne takaisin veronpalautuspäivänä, kuten huhu kertoo?

Veronpalautusten määrä voi muuttua, jos tekee muutoksia veroilmoitukseen – esimerkiksi ilmoittaa matkakuluja tai tuloja. 

Se, miten lisäprosentilla maksettujen verojen kanssa käy, selviää vasta lopullisessa verotuksessa, kertoo menettelypäällikkö Päivi Ylitalo

– Kunkin oma verotus päättyy touko-lokakuun välillä. Jos lopullisen verotuksen jälkeen on maksanut liikaa veroja, veronpalautus maksetaan, Ylitalo sanoo.

Oman verotuksensa päättymispäivän näkee verotuspäätöksestä, joka tulee useimmille kotiin esitäytetyn veroilmoituksen mukana.

Missä tilanteessa lisäprosentilla menneitä rahoja saa takaisin?

Siihen, saako lisäprosentilla menneitä rahoja takaisin, vaikuttavat muun muassa oman verotuksen vähennykset ja muut tulot. Onko esimerkiksi useamman työpaikan maksamat palkat muistanut huomioida veroja maksaessaan?

– Jos ei esimerkiksi ole ottanut kotitalousvähennyksiä huomioon [verotuksessa], palautuksia on todennäköisesti tulossa. Toisaalta monilla ei ole vain yhtä tuloa, voi olla esimerkiksi sairauspäivärahaa tai muuta tuloa. Onko niissä ollut yli- tai alipidätystä? Ylitalo kuvailee.

– Entä onko saanut muilta palkanmaksajilta perusprosentilla palkkaa? Ehkä ei olekaan huomannut, että sama prosentti on käytössä usealla työnantajalla. [Tulo]raja voi silloin mennä yli, lisäprosenttikaan ei silloin välttämättä riitä.

Veronpalautukset maksetaan tileille heinä-joulukuussa 2024. Maksuaika riippuu siitä, koska oma verotus päättyy. Tämä tapahtuu eri ihmisillä eri aikaan.

Veroprosenttilaskurilla voi laskea, onko saamassa palautusta, vai kenties saamassa mätkyt.

Lyhyesti: jos veroja on oikeasti maksanut liikaa, rahaa saa takaisin.

Katso myös: Onko rahojen kannalta väliä, onko parisuhde avoliitto vai avioliitto? Kyllä on!

Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? 15:31
Katso videolta, miten suhdestatus vaikuttaa erotilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat