Saako kahvia juoda helteellä? Vältä näitä ruokia ja juomia

Auringon paahtaessa ja hellerajojen paukkuessa on syytä pitää huolta kehon nesteytyksestä.

Paahtava helle ilman säännöllistä juomista voi aiheuttaa nestehukkaa, jonka myötä voi ilmetä erilaisia oireita aina pahoinvoinnista päänsärkyyn. Riskiryhmille, kuten vanhuksille helle ja nesteenpuute on useimmiten erittäin vaarallinen yhdistelmä. Hellekeleillä kannattaakin tankata riittävästi vettä, joka sammuttaa janon parhaiten.

Pieni annos kahvia ei haittaa

Yleinen harhaluulo on, että kupillinen kahvia tai teetä kuivattaa kehoa, eikä juomia kannattaisi sen vuoksi helteellä juoda. Lääkäri Monica Reinagelin mukaan kupillinen kahvia ei sisällä niin paljon kofeiinia, että siitä olisi keholle haittaa. Sekä kahvi että tee sisältävät yllättävän paljon vettä, eli vaikka juomissa onkin kuivattavaa kofeiinia, auttaa juomien sisältämä vesi samalla nesteytyksessä. Kahvia ei kuitenkaan kannata juoda suomalaiseen tapaan kuppitolkulla.

Tarkkana ruokien ja juomien kanssa

Tietyt ruoat ja juomat voivat edesauttaa nestehukkaa, joten näitä ei välttämättä kannata nautiskella helteellä:

1. Alkoholi

Alkoholi on luonnollinen nesteenpoistaja, joka aiheuttaa solujen kutistumista. Jatkuva vessassa juokseminen alkoholin nauttimisen jälkeen poistaa kehosta tärkeitä vesivarantoja ja nestehukka onkin useimmiten suurin syy seuraavan aamun päänsärkyyn. Alkoholi ja helle ovatkin vaarallinen yhdistelmä, sillä juomien toimiessa nesteenpoistajana myös aurinko poistaa kehosta nestettä hikoilun kautta.

2. Proteiini

Proteiinipitoiset herkut ovat nyt trendiruokaa, mutta kovinkaan moni ei ole tietoinen proteiinin ja helteen yhteisvaikutuksista. Mitä proteiinipitoisempaa ruokaa syöt, sitä enemmän kehosi tarvitsee nestettä sen sulattamiseen. Proteiineja ei missään nimessä kannata vältellä, mutta niitä nauttiessa olisi syytä myös juoda runsaasti vettä.

3. Parsa

Parsa on tunnetusti luonnollinen nesteenpoistajaruoka, joten sitä ei kannata ahmia kilokaupalla kuumimpien kesähelteiden aikaan. Parsa sisältää kuitenkin myös runsaasti vettä, joten varsinaista riskiä se ei aiheuta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat