Saako autolla ajaa paljain jaloin? – "Poliisi ei lähtökohtaisesti tarkasta..."

Näin auton peilit kuuluisi oikeasti säätää 1:03
Katso videolta, miten auton peilit kuuluisi oikeasti säätää.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Saako autoa ajaa paljain jaloin tai läpsyt jalassa? Mikä voi mennä pieleen?

Vastaus: Asialliset ajokengät ovat tärkeä turvallisuustekijä. Sellaiset onkin syytä varata mukaan erikseen, jos muuten käytössä olevat kengät eivät sovellu ajamiseen.

Voimassa olevissa laeissa ei suoranaisesti oteta kantaa ajokenkiin. Ilman kenkiä ajettaessa poljintuntuma on kuitenkin erilainen kuin kengät jalassa ajettaessa, minkä takia yllättävissä tilanteissa saattaa esimerkiksi jarrua tulla painettua liian kevyesti tai voimakkaasti. Tämä on omiaan aiheuttamaan vaaratilanteita liikenteessä.

Lisäksi poljinpintoihin tarttuneet sekä jalkatilan matolla olevat terävät hiekan ja sepelin muruset pistelevät inhottavasti jalkapohjaan. Näin ollen mahdollisessa hätäjarrutustilanteessa raju jarrun painaminen on hankalaa ja kivuliasta – ellei jopa mahdotonta – ilman kenkiä. 

Ajokengän on oltava tukeva ja pysyttävä jalassa

Rantasandaaleja, puukenkiä tai vastaavia ”läpsyjä” ei useinkaan saa kiristettyä tiukasti jalkaan. Kiristykseksi ei riitä kantapään taakse käännettävä heppoinen panta vaan jalkine pitää olla kiinnitettävissä niin, ettei se hölsky mistään kohtaa ja pysyy jalassa – myös takaosastaan – kaikissa mahdollisissa tilanteissa. 

Lisäksi on tärkeää, että ajokenkä on oikean kokoinen. Sen olisi hyvä olla kevyt ja pohjan ohut, mutta tukeva.

Ensisijaisesti neuvontaa

Poliisi ei lähtökohtaisesti tarkasta kuljettajien ajokenkiä tai kengättömyyttä. Jos kuitenkin esimerkiksi asiakkaan noustessa autosta ulos havaitaan hänen jalkineistaan – tai niiden puuttumisesta – aiheutuvia ajoturvallisuuteen vaikuttavia seikkoja, asia otetaan puheeksi neuvontaluonteisesti.

Mahdollisissa kolari- ja suistumistilanteissa poliisi arvioi aina kokonaisvaltaisesti tapahtuneeseen johtaneita syitä. Mikäli silloin todetaan, että osasyynä onnettomuuteen ovat mahdollisesti olleet sopimattomat ajokengät tai niiden puuttuminen, saattaa tällä olla korottava vaikutus päiväsakkojen määrään.

Asia huomioitava myös lyhyillä matkoilla

Lyhyelläkin matkalla saattaa tapahtua jotain odottamatonta, esimerkiksi lapsi rynnätä pihasta ajoradalle, auton eteen. 

Näin ollen pienilläkin siirtymillä, vaikka lähiuimarannalta kotipihaan, tulisi kuljettajan jalkineiden olla sellaiset, että niillä kykenee toimimaan turvallisesti, nopeasti ja tunnokkaasti.

Ajoasento syytä tarkastaa kenkienvaihdon jälkeen

Ajokenkien vaihtuminen erityyppisiin saattaa aiheuttaa myös tarpeen säätää ajoasentoa

Onkin tärkeää, että kenkienvaihdon jälkeen ajoasennon oikeellisuus tulee varmistettua ja tarvittavat muutokset tehtyä ennen ajoon lähtöä.

Lue myös:

    Uusimmat