Saako autolla ajaa alasti? Poliisi: Tässä menee sakon ja huomautuksen raja

Autoliiton koulutuspäällikkö vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Saako autolla ajaa ilman paitaa tai kokonaan ilman vaatteita?

Vastaus: Rikoslaista löytyy sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen. Jotta tästä olisi kyse, pitää toiminnan herättää pahennusta.

Pahennuksen herättäminen on varsin suhteellinen käsite. Hiekkarannalla yläosattomissa oleilu ei herätä samalla tavalla pahennusta kuin liikennevaloissa.

Pahennuksen herättäminen ei myöskään täyty, jos kukaan ei näe. Mutta se, mitä kukakin näkee, riippuu taas paljon esimerkiksi käytettävästä autosta: ylhäällä kuorma-auton ohjaamossa istuvan kuljettajan alastomuutta on huomattavasta vaikeampi havaita kuin esimerkiksi avoautossa olevan.

1:41
VIDEO: Moottoripyörän yläosaton kyytiläinen hämmensi liikenteessä.

Myös sukupuoli vaikuttaa asiaan. Autossa istuvan naisen alastomuus näkyy huomattavasti selkeämmin kuin miehen. Tosin on tärkeää muistaa, että jokainen meistä voi tahtomattaan joutua onnettomuuteen, milloin tai missä tahansa. Varsinkin vakavammissa onnettomuuksissa pelastushenkilöstö saattaa joutua antamaan ensiapua, jolloin alastomuus tulee väistämättä varsin kiusallisesti esille.

Autoon voi tulla myös tekninen vika, joka pakottaa nousemaan autosta ulos.

Kysyin pari vuotta sitten komisario Ilkka Kantolalta, miten poliisi puuttuu asiaan, tavatessaan alastoman tai yläosattoman autoilijan. Kantolan mukaan ensisijaisesti kehotetaan lisäämään vaatetusta. Jos autoilijasta on tullut ilmoituksia ja hänen on koettu aiheuttaneen pahennusta, raapaistaan pikku sakko.

Näin yhteenvetona voin siis vielä todeta, että pääsääntöisesti bikineissä tai uimahousuissa saa vielä ajaa. Sen vähempää vaatetusta ei tule käyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja