Saaga, Aava, Luka, ja Robin – miten muotinimet päätyvät kalenteriin?

Helsingin yliopisto tarkistaa nimipäivälistat viiden vuoden välein. Uusien nimien lisääminen on melkoinen palapeli, josta on vastuussa kaksi naista.

Vuoden 2015 uudistuksen ovat laatineet dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja professori emerita Marianne Blomqvist.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin on nyt otettu nimiä, joita on annettu ensimmäiseksi etunimeksi vähintään 500 lapselle uudistusta edeltäneen 50 vuoden aikana, eli vuoden 1965 jälkeen.

Suomenruotsalaisessa kalenterissa yleisyysrajana oli 50 nimenkantajaa.

– Pidimme tiukasti kiinni 500 nimen rajasta, dosentti Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

– On tiettyjä muotinimiä, joiden suosio on noussut tosi nopeasti, vaikkapa pojan nimi Sisu. Sitä ei ennen 2000-lukua oikeastaan juurikaan annettu. Samalla tavalla tyttöjen nimistä Aava ja Taika ovat nousseet ihan viime aikoina, Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

Muotinimien syntymiseen vaikuttavat myös julkisuuden henkilöt viihde- ja urheilumaailmasta.

– Esimerkiksi Kimi Räikkönen on nostanut nimen suosiota ja sitten Robin, tämä teinityttöjen idoli, näkyy myös suomenkielisten nimissä.

Kimi ja Robin löytyvätkin nyt suomenkielisestä kalenterista. Samoin Kiira, Mirella, Seela ja Lenita - liekö kuuluisat naiset nostaneet nimen vanhempien tietoisuuteen?

Kahden naisen melkoinen palapeli

Vuonna 2015 kalenteriin lisätään yhteensä 96 nimeä - 39 suomalaiseen ja 57 suomenruotsalaiseen nimipäiväkalenteriin.

Saarelma-Paukkalan mukaan tämä on ihan normaali määrä.

Prosessi tapahtuu Saarelma-Paukkalan mukaan ihan luontevasti.

– Ensin karsimme liian vierasperäisiä ja yhdysnimiä pois. Jäljelle jää tietty joukko nimiä, lukumäärä on ihan sattumaa. Tällä kertaa suomalaiseen kalenteriin lisätään 39 nimeä, joka on itse asiassa ihan sama määrä kuin vuoden 2010 uudistuksessa.

Saarelma-Paukkalan mukaan tällaiset uudistukset ovat isoja - joillain kerroilla nimiä on lisätty vain parikymmentä nimeä.

Saarelma-Paukkala ja professori emerita Marianne Blomqvist pohtivat yhdessä nimien sijoittelun kalenteriin.

– Kyllä se aina sellainen palapeli on. Neuvottelimme päivä päivältä sen, mikä olisi hyvä nimi millekin nimelle. Jonkin verran nimiä on sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa almanakassa, esimerkiksi Robin on tällä kertaa sellainen.

Uusia vanhoja nimiä

Uudet nimet ovat usein vanhojen kalenterinimien suomalaisia mukaelmia. Näin on esimerkiksi Annu Anna-nimen, Juuli Julian, Eemi Eemelin ja Peetu Pietarin.

Suomalaiseen kalenteriin palasivat aiemmille päivilleen Hugo, Kasper, Okko, Paulus ja Tiitus.

Suomenruotsalaisen kalenterin uusien nimien joukossa on paljon kansainvälisiä nimiä, kuten naisennimet Amelie, Bianca, Cassandra, Michelle ja Nicole sekä miehennimet Eddie, Elliot, Jimmy, Ken, Marco ja Milton. Skandinaavisia nimiasuja ovat taas Kalle, Lasse, Mette ja Viggo.

Mutta mitä ihmettä - suomenruotsalaiseen kalenteriin lisätään uusina niminä Janne, Jesse, Kalle, Lasse ja Ville? Nehän ovat ihan tuttuja nimiä ja olleet kalenterissa jo iäisyyden!

– Kyllähän suomenruotsalaiset paljon ovat käyttäneet vaikkapa Lassea ja Kallea, mutta ne ovat olleet usein Larsin ja Carlin lempinimiä. Nyt nekin nimet ovat päässeet viralliseen nimipäiväkalenteriin, Saarelma-Paukkala kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat