Sään ennustaminen ei ole aina helppoa. Satelliiteista, tietokoneista ja tutkista on apua, mutta tarvitaan myös meteorologin omaa tulkintaa. Varsinkin paikallisten sade- ja ukkoskuurojen ennustaminen on haastavaa.
Maallikosta tuntuu, että sääennusteet menevät usein pieleen. Meteorologi muistuttaa, että ennusteet ovat kuitenkin parantuneet.
– Sääennusteet eivät ole koskaan täydellisiä. Ilmakehän luonne on sellainen, että pienet virheet alkutilassa kertautuvat, mitä pidemmälle ennustetta tehdään, vakuuttaa meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.
– Viimeisten 40 vuoden aikana sääennusteet ovat kehittyneet tosi paljon. Osuvuus on melko hyvä, esimerkiksi vuorokauden päähän tehtävät lämpötilaennusteet onnistuvat 90 prosentin tarkkuudella.
Paikalliset ukkoset ja sadekuurot hankalimpia ennustaa
Välillä kuitenkin menee pieleen.
– Satelliittien, tutkien ynnä muiden havaintomenetelmien avulla ne ennusteet ovat menneet parempaan suuntaan, mutta se on luonnon laki, että säätä ei voida ennustaa täydellisesti, varsinkin mitä pidemmälle mennään, toteaa Siiskonen.
Erityisen hankalia ennustettavia ovat paikalliset sadekuurot ja ukkoset.
– Koskaan ei pysty sanomaan tarkkaan ennen kuin ne ukkoskuurot ovat muodostuneet, että missä kohtaa, kenen kesämökin päällä, se sadekuuro muodostuu. Vasta kun ne ovat muodostuneet, pystytään arvioimaan, mihin ne ovat liikkumassa lähituntien aikana, selittää Siiskonen.
Meteorologin tulkinta ratkaisee
Vaikka tietokonemallit antavat pohjan, meteorologin oma tulkinta on ratkaiseva esimerkiksi juuri sade- ja ukkoskuurojen ennustamisessa.
– Siinä on meteorologin kokemuksen ja tietotaidon perusteella osattava arvioida, onko mallin antama ennuste realistinen vai pitääkö osata unohtaa mallin antama ennuste.
– Meteorologin kokemus on valtavan iso voimavara. Se, että on nähnyt erilaisia tilanteita, tietää, miten eri säämallit käyttäytyvät eri tilanteissa ja se, miten osaa tulkita sääennustemallien ja havaintojen antamia tuloksia.
Palautetta ennusteista tulee varsinkin kesällä
Ilmatieteen laitokselle tulee palautetta sääennusteista varsinkin kesäisin.
– Viikoittain tulee joitakin sähköposteja, joihin vastataan ja kerrotaan, miksi ennuste on mennyt jossain puolella pieleen. Palautetta tulee ympäri vuoden, mutta painopiste on kesällä, kertoo Siiskonen.
Todennäköisesti tulevaisuudessa sääennusteet tarkentuvat, kun tietokoneiden laskentateho paranee, mittausverkosto laajenee ja tekoäly tulee avuksi.