Tuntuuko sinusta, että sääennusteet muuttuvat jatkuvasti tai eivät pidä paikkaansa? Meteorologi: "Yksittäisen ihmisen osalta voi vaikuttaa, että nyt meni päin mäntyä"

3:56
Katso video kesäkuulta: Meteorologin yksinkertainen keino mökkisään ennustamiseen

MTV Uutisten lukijat ovat ihmetelleet, kuinka sääennusteet muuttuvat nopeasti tai eivät pidä paikkaansa.

Forecan meteorologi Jenna Salmisen mukaan sääennusteen paikkansapitävyys voi riippua siitä, millä mittakaavalla asiaa katsoo.

– Monesti on ollut niin, että ennustajan mielestä ennuste on ollut oikein onnistunut, mutta yksittäisen ihmisen osalta voi vaikuttaa, että nyt meni päin mäntyä.

– Se riippuu siitä, millä silmällä ennusteita katsoo. Haluaako katsoa yhden kilometrin säteellä vai koko Suomen mittakaavassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sadealueet haastavia ennustaa

Salmisen mukaan erityisesti sadealueet ovat hankalia ennustettavia, koska matalapaineiden muuttuminen voi näkyä ennusteen ja toteutuneen sään muuttumisena.

– Juurikin sateiden alueet ovat haastavia siinä mielessä, että matalapaineet pääsevätkin syventymään enemmän tai vähemmän, niin se vaikuttaa heti sadealueiden muotoon ja voi pienellä mittakaavalla vaikuttaa ihmisten elämään siten, että sadealue jääkin jonkin matkan päähän tai sieltä tulee runsaammat sateet ylle.

Salminen antaa esimerkin tältä viikolta, jolle tuore kuukausiennuste näyttää hyvin kylmää säätä, mutta koska kyse on viikkokeskiarvosta, ennusteessa voi olla suuriakin vaihteluja päivä- ja yölämpötilojen välillä tai päiväkohtaisia eroja.

Tämän kesän sää hankalampi ennustaa kuin viime kesänä

Salmisen mukaan on hyvin yleistä, että esimerkiksi ennustettu lämpö ei tulekaan Suomeen tai sää kehittyy ennusteesta poikkeavalla tavalla.

– Ne ovat hyvin yleisiä tapauksia, jos katsotaan viikkoa tai kahta taaksepäin.

Hänen mukaansa sään ennustaminen on ollut tänä kesänä viime kesän hellejaksoa haastavampaa.

– Tyypillisesti korkeapaineen alueella sään ennustettavuus on paljon helpompaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja