Mainos

Saadaanko Luumäen traagisen turman rekkakuskia oikeuteen, jos hänet todetaan syylliseksi? "Jää sen varaan, haluaako tulla"

2:52
Kerroimme kuolonkolarista viikonloppuna.

Luumäellä viikonlopun aikana sattunut kuolonkolari poiki rekka-auton kuljettajalle rikosepäilyt liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Lappeenrannan poliisi epäilee, saadaanko venäläistä rekka-auton kuljettajaa oikeuden eteen, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Tutkinta Luumäen kuolonkolarista jatkuu tällä viikolla. Vielä ei tiedetä, oliko vuonna 1983 syntyneellä kuljettajalla mahdollisuutta väistää tilanteessa. Ajoradalla oli pimeää, kun turma sattui.

– Sitä selvitetään esitutkinnassa, oliko hänellä ylipäätään mitään mahdollisuutta väistää pysäköityä autoa ja ajoradalla olleita henkilöitä, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Saku Tielinen MTV Uutisille.

– Jos todetaan, että rekkakuski on noudattanut sitä huolellisuutta, mitä tieliikenteessä odotetaan, niin se ei enää rikosasia hänen osaltaan ole. Sitten se on enemmän tapaturma. Tietysti täytyy muistaa, että eiväthän nämä pimeällä ajoradalla olleet henkilötkään ihan liikennesääntöjen mukaan ole toimineet.

Kaksi tiellä olleista henkilöistä kuoli ja yksi loukkaantui. Yksi henkilöautossa olleista jäi autoon sisälle, kun muut nousivat ulos. Autosta tielle nousseet henkilöt olivat todennäköisesti selvittämässä riitatilannetta. Poliisi ei halua kommentoida aihetta tarkemmin.

– Se oli mahdollinen syy siihen, miksi auto oli pysäytetty ja autosta oli noustu ulos. Näitä kahta on puhutettu ja rekkakuskia on myös kuulusteltu. Kuulustelua jatketaan tällä viikolla, Tielinen sanoo.

Rekkakuskia ei välttämättä saada oikeuden eteen

Poliisi ei kerro, mikä rekan kuljettajan tilanne on tällä hetkellä ja onko hänet esimerkiksi pidätetty virastaan.

– En halua kommentoida sitä sen tarkemmin. Siitä on tarkoitus nyt syyttäjän kanssa neuvotella, että miten siinä edetään, kun hän ei ole Suomen kansalainen. Eli jos tämä asia joskus etenee tuomioistuimeen, niin millä tavalla saadaan varmistettua, että kaikki osapuolet saadaan oikeuskäsittelyyn paikan päälle.

Kaakkois-Suomen poliisissa epäillään, saadaanko miestä ylipäätään oikeuden eteen, mikäli hänet todetaan syylliseksi epäiltyyn vammantuottamukseen, kuolemantuottamukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

– Käsittääkseni Venäjältä ei yleensä viranomaistaholta henkilöitä luovuteta toisiin maihin oikeuskäsittelyjä varten. Se jää sitten sen varaan, että haluaako henkilö itse tulla vai ei, Tielinen toteaa. Täytyy syyttäjän kanssa sopia, mikä on järkevin toimintatapa siinä, millä hänet saadaan paikan päälle. Kuulusteluihin hän on ollut kyllä suostuvainen, Tielinen sanoo.

Kolariauton siirtoa odotellaan

Kolaripaikkaa ei ole vielä raivattu täysin.

– Siellä on viikonlopun aikana tehty normaali tekninen tutkinta. Katsotaan nyt, minkälaisia esitutkinnan toimenpiteitä se vielä vaatii. Kolariauto on luvattu sieltä siirtää pois. Siitä on sovittu auton omistajan kanssa. Näin saadaan ajokaistat käyttöön normaalisti, Tielinen sanoo.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sattuneessa kolarissa rekka törmäsi pysähdyksissä olleeseen autoon. Ajoradalle oli tästä henkilöautosta noussut kolme henkilöä, joista kaksi, vuonna 1979 syntynyt kymenlaaksolainen nainen ja vuonna 1996 syntynyt kymenlaaksolainen mies, menehtyivät välittömästi. Kolmas henkilö, vuonna 1982 syntynyt kymenlaaksolainen mies, loukkaantui.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja