Kouvolan murhaepäilty kaahari yritti törmätä poliisiautoon kahdesti, poliisi vahvistaa – nuorukainen ei suostunut puhaltamaan alkometriin: "Silminnähden humalassa hän oli"

Mies pakeni humalassa poliisia yli 200 kilometriä tunnissa Kouvolassa. Kuski yritti paetessaan kahdesti ajaa kohti poliisiautoa. Tutkinnanjohtaja Saku Tielinen kommentoi MTV Uutisille lauantain ja sunnuntain vastaisen yön tapahtumia.

Tielinen ei kommentoi kuskin henkilöllisyyttä. Toistaiseksi tiedetään, että hän on vuonna 1994 syntynyt mies.

Tutkinnanjohtajan mukaan operaatioon osallistui viisi poliisipartiota Kouvolasta ja Kotkasta.

– Tähänastisen esitutkinnan perusteella näyttää siltä, että hänellä oli aikomus poliisiautoon törmätä, nämä nokkakolarit oli saatu vältettyä sillä että poliisi oli onnistunut pakenevaa autoa väistämään, Tielinen kertoo.

Murhaepäilyt päin ajamisesta

Tällä hetkellä kuskia epäillään murhan yrityksestä, sillä tämä ajoi kahdesti suoraan poliisiautoa kohti niin, että poliisiautot joutuivat väistämään välttääkseen nokkakolarin.

– Epäily tulee siitä, että poliisi joutui väistämään. Jos autolla yritetään ajaa suoraan vastaantulevan auton keulaan niin jokainen ymmärtää, että siinä on vaarassa henki ja terveys. Jos törmäys olisi näissä nopeuksissa tapahtunut, kyse voisi normaalisti olla törkeästä pahoinpitelystä tai taposta, jos autossa olevat menehtyvät, Tielinen selventää.

– Kun kyse on poliisimiehistä niin rikoslain mukaan teon kohdistuessa virkamieheen, joka on töiden puolesta ylläpitämässä turvallisuutta ja järjestystä, se on yksi peruste, minkä takia tappo tai tapon yritys voi olla murha tai murhan yritys.

Hän korostaa, että rikosnimitys voi muuttua esitutkinnan edetessä. Siitä neuvotellaan myös syyttäjän kanssa.

Nimikkeeseen vaikuttaa myös, kuinka korkeat nopeudet ovat olleet tilanteissa, joissa poliisipartiot ovat joutuneet väistämään.

Liian korkeat nopeudet aina vaarallisia muille

Tutkinnanjohtajan mukaan ei ole tiedossa, että kenenkään muun turvallisuus olisi suoraan vaarantunut tilanteen johdosta.

– Tietysti kesäöinä liikennettä on yleensä, mutta ei pienellä paikkakunnalla keskellä yötä mahdottomia liikennemääriä ole. Ei ole tietoa onko akuutissa vaarassa ollut jalankulkijoita tai autoilijoita, mutta noilla nopeuksissa abstraktissa vaarassa ovat kaikki jotka siellä tien päällä liikkuvat.

25-vuotiasta miestä epäillään myös rattijuopumuksesta, mutta toistaiseksi ei tiedetä, onko kyseessä törkeä rattijuopumus.

– Hän ei kiinnioton jälkeen suostunut puhaltamaan seulonta-alkometriin, jota tien päällä käytetään. Hänet vietiin verikokeeseen, josta tulokset tulevat sitten aikanaan. En tässä vaiheessa pysty sanomaan promillemääriä, Tielinen kertoo.

Ei suostunut puhaltamaan

– Mutta silminnähden humalassa hän oli.

Mies on tällä hetkellä pidätettynä. Rikosnimikkeet täsmentyvät alkuviikosta, kun poliisi on neuvotellut syyttäjän kanssa.

– Jos sitten päädytään siihen, että murhan yrityksiä on syytä epäillä, niin sitten tietysti joudutaan harkitsemaan myös mahdollista vangitsemispyynnön jättämistä, mutta se selviää alkuviikon aikana.

Autossa yksin ollutta kuljettajaa, vuonna 1994 syntynyttä miestä, epäillään kaiken kaikkiaan törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta ja kahdesta murhan yrityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat