Mainos

Saab lupaa uuden Gripenin nousevan pian siivilleen – katso henkeäsalpaava video

2:55

Saabin mukaan yhtiön uusi E-versio Jas Gripen -hävittäjästä tekee ensilentonsa aivan lähiaikoina. Yhtiön Suomen-kampanjajohtajan Magnus Skogbergin mukaan kyse on todennäköisesti viikoista.

Saab on aiemmin ilmoittanut lentävänsä E-mallilla tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla eli kesäkuun loppuun mennessä. Yhtiön edellinen ilmoitus ensilennosta vuoden 2016 aikana ei pitänyt.

Jas Gripen E on ehdolla Suomen Hornet-hävittäjien seuraajaksi.

Pääkuvan videolla BlueSky Aerialin Peter Degerfeldtin kuvaama video nykyisen sukupolven Gripenistä. Se kuvattiin toisen hävittäjän kyydistä kalustolla, joka mahdollisti täysin vakaan kuvan jopa 300 solmun nopeuksissa.

Skogberg kuvaa ensilentoa nykyaikaisessa hävittäjäohjelmassa yhä enemmän symboliseksi tapahtumaksi, koska kehitystyötä voidaan tehdä niin paljon laitetestauksella ja simulaattoreissa. Uudella hävittäjämallilla on jo kiihdytelty kiitotiellä kovillakin nopeuksilla.

Neitsytlennon ajankohtaa ei aiota paljastaa etukäteen.

– Kuulette kyllä sitten, kun se tapahtuu, Skogberg sanoi perjantaina Helsingissä.

"Helppo lentäjälle"

Ruotsalaisvaihtoehdon valitsemista edistääkseen Saab väläyttää Suomelle osallistumista hävittäjän "tuotantovirtaan" aina osien valmistuksesta lopulliseen kokoonpanoon. Skogbergin mukaan mahdollisista ratkaisuista keskustellaan parhaillaan suomalaisen teollisuuden kanssa.

Gripeneitä jo ostaneen Brasilian tapaan Suomeen olisi myös mahdollista perustaa erityinen Gripen-järjestelmäkeskus, jossa voitaisiin tehdä testausta ja kehitystyötä. Skogbergin mukaan tämä ei välttämättä hyödyttäisi vain Suomea vaan ehkä myös Ruotsia, koska uhkakuvat ja olosuhteet ovat maille paljolti yhteisiä.

– Toistan jälleen, että nämä ovat vasta mahdollisuuksia ja ajatuksia. Jää nähtäväksi, miten ne pitäisi toteuttaa. Mutta tällaiseen työskentelytapaan olemme tottuneet, Skogberg sanoo.

Uudessa E-mallissa on muun muassa edeltäjäänsä tehokkaampi moottori sekä enemmän tilaa polttoaineelle ja ripustimia aseille. Nykyversiolla lentäneen everstiluutnantti Carl-Fredrik Edströmin mukaan Gripen on pilotin kannalta käyttäjäystävällinen – lentäminen ja tilannekuvan muodostaminen on helppoa.

– Se antaa lentäjälle aikaa tehdä fiksuja päätöksiä, Edström sanoo.

***

2:06

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.