Sää lauhtuu ja putket jäätyvät - näin ehkäiset ongelmat

Lisää lämmitystä ja vesihanat tippumaan 1:44

Sää on lauhtumassa ja siitä seuraa suurella todennäköisyydellä putkien jäätymisiä. Asiantuntija neuvoo ehkäisemään jäätymistä laittamalla lämmitystä kovemmalle ja vesihanat tippumaan. Jos putket kuitenkin jäätyvät, kannattaa kutsua ammattilaiset sulatustöihin.

Pakkaset paukkuivat vielä tänään, mutta huomenna sää alkaa lauhtua lännestä alkaen. Lauhtuminen voi tuottaa myös ikäviä yllätyksiä putkien jäätymisen muodossa.

- Se on normaali ilmiö, kun lämpenee kelit, niin se jää siellä putken sisällä laajenee ja silloin putki ei kestä sitä laajenemista ja saattaa poksahtaa, kuvailee Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapea.

Putkien jäätymistä voi yrittää ehkäistä ennalta.

- Erilaisia tapoja on tietenkin laittaa lämmitystä hieman kovemmalle ja sitten laittaa hanoja tippumaan jonkin verran, neuvoo Haapea.

Vesimittarit herkkiä jäätymään

Omakotitaloissa ja kerrostaloissa putket jäätyvät yleensä eri paikoista.

- Omakotitaloissa se on yleensä vesimittarit. Ne sijaitsevat yleensä kylmissä tiloissa kellareissa tai lähellä ulkoseinää. Kerrostaloissa ne ovat yleensä putkihormit, jotka sitten jäätyvät, kertoo Haapea.

Jos putket jäätyvät varotoimenpiteistä huolimatta, kannattaa yleensä kutsua ammattilainen apuun. Omat sulatusoperaatiot voivat aiheuttaa vesivahinkoja, hygieniariskin tai jopa tulipalovaaran.

- Joskus on hyvä keino saada sinne jonkin verran lämmintä ilmaa esimerkiksi imurilla tai muulla tavalla, että putkistoon kertyy hieman ilmaliikettä, mutta missään tapauksessa ei kannata millään kosaanilla, kaasulla tai liekeillä lähteä sitä putkea sulattamaan itse. Äkkiä voi olla koko kiinteistö tulessa, varoittaa Timo Haapea.

Jos putket jäätyvät toistuvasti, niiden eristystä kannattaa parantaa mieluiten jo kesällä.


Lue myös:

    Uusimmat